Franske fåreavlere raser i Lyon mod ulve

Ulve dræbte angiveligt 10.000 får i Frankrig i 2016. Myndighederne er under pres for at beskære ulvebestanden.
Rasende landmænd fyldte tirsdag tæt trafikerede gader i det centrale Lyon med brægende får for at gøre opmærksom på, at ulve angiveligt har dræbt mindst 10.000 får i Frankrig sidste år. De kræver, at myndighederne reducerer ulvebestanden.
Rasende landmænd fyldte tirsdag tæt trafikerede gader i det centrale Lyon med brægende får for at gøre opmærksom på, at ulve angiveligt har dræbt mindst 10.000 får i Frankrig sidste år. De kræver, at myndighederne reducerer ulvebestanden. Foto: Robert Pratta/Reuters

Mens dyreelskere glæder sig over, at ulve igen strejfer rundt i Frankrigs bjerge, så har rovdyrenes hyppige fåreangreb skabt voldsom harme hos franske landmænd.

Rasende landmænd fyldte tirsdag de tæt trafikerede gader med brægende får i centrum af storbyen Lyon. De ville gøre opmærksom på, at ulve måske dræbte mindst 10.000 får i Frankrig sidste år.

Landmændene kræver, at myndighederne reducerer ulvebestanden.

De fleste ulve angriber i Alperne og i det sydlige Frankrig. Dér har de skabt en ophidset debat mellem miljøaktivister og landmænd, som vil have ulvebestanden beskåret kraftigt.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

Ulve var udbredt i Frankrig indtil 1930'erne, da de næsten blev udryddet.

I 1990'erne voksede ulvebestanden igen. Nu anslås det, at der findes godt 360 i landet. Det er ifølge fåreavlerne for mange.

Landmænd i Aveyron, hvor den kendte Roquefort-ost laves, siger, at de prøver alt for at beskytte deres får. Men hverken hegn eller hunde hjælper.

- Der er 800.000 får i Aveyron, som er et spisekammer for ulvene, siger fåreavleren François Giacobbi.

Den franske regering har lovet en ny "ulveplan" i første halvår 2018.

Myndighederne gav i sommer tilladelse til, at 40 ulve kunne skydes indtil juli næste år. 32 af disse ulve er skudt.

- Man må have ret til at skyde, når en ulv angriber en flok får, siger lederen af Den Nationale Fåreavler Forening, Michele Boudoin.

I den sydlige region Alpes-de-Haute-Provence blev der talt 268 ulveangreb fra januar frem til august. Her har gruppen Ferus for dyreværn i år uddannet 20 frivillige til at vogte fåreflokke.

Pascal Gomez, som er IT-tekniker på orlov, skal vogte en flok med 650 får i en nat.

I Sverige lever godt 340 ulve. Her må ulve jages, hvis de truer husdyr. Det gælder ikke, hvis ulveartens egen overlevelse er i fare

/ritzau/AFP


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.