I år ser det ud til, at vinhøsten i Frankrig bliver en af de værste nogensinde.
Sen frost og store mængder regn har nemlig ødelagt rigtig mange druer på de franske vinmarker, og det betyder også, at der vil blive produceret færre flasker fransk vin årgang 2021.
Men det behøver vindrikkerne ikke nødvendigvis at være kede af. For faktisk findes der lige så god vin fra andre, lidt mere utraditionelle vinlande.
Det siger Morten Wamsler, som er vinanmelder og skribent for hjemmesiden Flaskehalsen.
- Fordi de mere traditionelle vinlande er 100-1000 år foran andre i forhold til erfaring med vinproduktion, stoler de fleste vindrikkere nok mere på en flaske, der kommer fra Bourgogne, end fra Kolding, men det er faktisk en skam, siger han og fortsætter:
- Danmark laver fremragende vin og især hvidvin og bobler. Jeg er selv helt vild med solaries-druen, som mange danske producenter dyrker, siger han.
Morten Wamsler siger, at mange danskere har svært ved at tro på, at vi kan finde ud af at lave god vin herhjemme.
- Så det er med at komme ud på de danske vingårde, få en rundvisning, se produktionen, og få smagt noget af den danske vin, råder han.
Tjekkiet er ifølge vinanmelderen også et godt bud på et utraditionelt vinland, der producerer gode vine.
- Tjekkiet laver nogle fremragende koldklima-vine. De dyrker ofte de samme druesorter som i Tyskland og i Østrig, men deres vine har alligevel en lidt mere kølig smag. De er altså ret diskrete og rene i smagen, siger han.
Morten Wamsler forklarer desuden, at den såkaldte kølige smag opstår, fordi de kolde nætter får druerne til at modnes på en anden måde end i de varmere lande. Dermed er der heller ikke lige så meget sødme.
- Men de tjekkiske rødvine kan faktisk minde lidt om en rød Bourgogne-vin (område i det østlige Frankrig, red.), fortæller vinanmelderen.
Sofie Thomsen er uddannet sommelier, og hun arbejder i VildMedVin, som er Danmarks største online vinhandel.
Hvis man kan lide vin med bobler, anbefaler hun, at man kigger mod England.
- Briterne laver nogle rigtig fantastiske mousserende vine, som er gode alternativer til champagne. Og de kan faktisk slå champagnen på mange punkter især til blindsmagninger, fortæller hun.
Den mousserende vin bliver produceret i den sydlige del af England, og de bruger de samme druer, som man dyrker i det franske område Champagne.
Og så kan man ifølge Sofie Thomsen både få god hvid- og rødvin fra Ungarn.
- Ungarn laver især noget meget spændende rødvin på lokale druer. Landet har dog været lidt bagud i forhold til resten af EU, så det er først de seneste ti år, at de er begyndt at lave rigtig god vin, siger hun.
Man skal dog ikke forvente at finde vin fra utraditionelle vinlande i supermarkederne. De findes som regel kun i specialbutikker.
- Der er desværre ikke så mange danskere, der tør bruge penge på en ukendt vin fra et utraditionelt vinland. Og det kan jeg godt forstå. Derfor er det altid en god idé at spørge sin vinhandler til råds om vin fra nye områder, siger hun.
/ritzau fokus/
Af Stine Delfs, Ritzau Fokus