Det lugter efterhånden mere af krise end af ost hos de franske osteproducenter. Og det kan blive endnu værre i fremtiden, skriver BT, der beretter, at det er klimakrisen og mandskabsmangel, der primært presser osten.
I Normandiet har det stort set regnet siden juli, hvilket har gjort det vanskeligt for køerne at komme på græs, mens det samtidig har givet grobund for nogle skimmelsvamp-variationer, der ikke er klædelige for en god camembert.
Og mens det drypper i Normandiet, har det slet ikke regnet andre steder i Frankrig, hvor den ekstremt tørre sommer har fået mælkeproduktionen til at falde, og simpelthen kan smages i de endelige oste, der bakser med en anderledes tekstur og smag, end vanligt fordi varmen forringer mælkekvaliteten
Slutteligt kæmper de franske osteproducenter med at leve op til de strenge EU-krav, der især følger produktionen af råmælksoste. Det stigende papirarbejde får simpelthen de franske producenter til at give op, fortæller producenten Caroline Borrel til engelske BBC.
- Den største trussel mod fremtiden for Saint-Nectaire og andre oste er den konstante mangel på folk, der kan tage over. (…) Det er utroligt svært at få enderne til at mødes, som osteproducent. Det er et syv-dage-om-ugen-job.