Frysetørret kalkun, spaghetti bolognese på tube eller pulversuppe. Siden rumfartens første dage har astronauternes mad været den absolut mindst spændende del af at udforske rummet, men det problem er Det Europæiske Rumagentur ved at gøre noget ved.
Rumagenturet har ansat den franske mesterkok Alain Ducasse til at kreere en festmenu, som astronauterne kan indtage, når de skal fejre fødselsdag og andre mærkedage i det ydre rum. Og naturligvis støtter det franske rumcenter projektet.
Folkene bag projektet håber, at festmåltiderne kan hjælpe astronauter med at udholde de lange ophold i rumfartøjer. Blandt andet regner man med, at en tur til Mars vil tage omkring tre år, og her kan afvekslende måltider være den opmuntring, der er nødvendig for at holde strabadserne ud.
Sværdfisk på dåse
Ducasse-menuen består af tolv retter, og astronauterne får mulighed for at smæske sig i både sværdfisk, andeconfit og vagtler i madeira-sovs. Til gengæld er det dåsemad. Det er nemlig nødvendigt at forberede måltiderne under strenge hygiejneforhold og pakke det i dåser på Den Internationale Rumstation. Forholdsreglerne tages, fordi det er ekstremt besværligt, hvis en astronaut bliver syg i rummet.
Menuen blev for nylig afprøvet på Den Internationale Rumstation, og stationens 14 beboere havde kun rosende ord til overs for retterne.
»Det var fantastisk lækkert. Det var en rigtig dejlig forkælelse på en søndag aften. Måltiderne er virkelig en vigtig pause for os. Det er et sted, vi finder glæde, og vi forsøger virkelig at bruge god tid på at spise vores mad,« siger astronauten Thomas Reiter til BBC. Efter fem måneder på rumstationen trængte han til en lille opmuntring. Han kunne kun finde én fejl ved menuen ? der var ingen rødvin til.
Det amerikanske rumprogram NASA har i årevis forsket i, hvordan astronauternes måltider blev så lette og næringsholdige som muligt, men det er først de seneste år, at smagen har været i fokus. Som alt andet i rumfartsbrancen er det hele meget godt forberedt.
Fem måneder før de skal afsted, kan astronauterne sammensætte deres måltider fra en lang liste. Derefter bliver menuerne analyseret af en diætist, der fastslår, om næringsindholdet er godt nok, og senest tre måneder før afrejse bliver maden så bestilt hos producenten.