Frankrig vil støtte intervention i Mali
Hvis afrikanske lande beslutter sig for at gribe ind, vil Frankrig støtte en militærintervention i Mali

Den franske regering er parat til at støtte afrikanske lande, hvis de beslutter sig for en militær intervention i det nordlige Mali, hvor militante islamister har taget kontrollen.

Det siger den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, lørdag.

Men selv om han mener, at en militærintervention er uundgåelig og ønskelig, er det ikke Frankrigs opgave at gå i spidsen for aktionen, mener han.

- Det er ikke Frankrigs opgave at tage ledelsen for et militærinitiativ i Mali. Det skal være afrikanske soldater, helst fra Ecowas-lande (Sammenslutningen af Vesteafrikanske Lande, red.), siger forsvarsministeren.

Jean-Yves Le Drian mener, at sikkerhed og stabilitet i hele Vestafrika er i fare på grund af udviklingen i Mali, og han kalder situationen for "meget bekymrende".

Væbnede militante islamister har taget kontrol med hele den nordlige del af Mali, efter at landets demokratiske valgte præsident blev sat fra magten ved et militærkup i marts. Islamisterne har indført strenge saria-love, der håndhæves yderst brutalt.

Så sent som i sidste uge blev et ugift par stenet til døde i byen Agualhok, fordi parret efter de nye magthaveres mening havde overtrådt saria-regler.

Malis midlertidige præsident, Dioncounda Traore, der holder til i hovedstaden Bamako i den sydlige del af landet, returnerede til Mali tidligere på ugen fra Paris, hvor han havde politiske konsultationer med ledende franske ministre.

Mali blev uafhængig af Frankrig i 1960.

/ritzau/AFP