Frankrig forlænger nødret til efter præsidentvalget i maj
Det er svært at stoppe undtagelsestilstanden, når præsidentvalget nærmer sig, siger landets premierminister.
Logoet på spillestedet Le Bataclan i Paris, Frankrig. Billedet er taget præcis et år efter, at stedet blev angrebet, og 90 personer mistede livet.
Logoet på spillestedet Le Bataclan i Paris, Frankrig. Billedet er taget præcis et år efter, at stedet blev angrebet, og 90 personer mistede livet. Foto: Christian Hartmann/Reuters

Den franske premierminister, Manuel Valls, siger søndag, at landets undtagelsestilstand vil blive forlænget, mens landet gør sig klar til præsidentvalg.

Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

- Det er svært at stoppe undtagelsestilstanden på nuværende tidspunkt, siger Valls i programmet HARDtalk på den britiske tv-station BBC.

- Især når vi skal begynde en valgkamp til præsidentvalget om et par uger med møder og offentlige forsamlinger. Vi må beskytte vores demokrati, siger Valls.

Frankrig har været i undtagelsestilstand siden angrebene i Paris for præcis et år siden.

Præsident François Hollande erklærede nødret få timer efter det blodige attentat.

Her blev 90 mennesker dræbt, da gerningsmændene skød vildt omkring sig på spillestedet Le Bataclan.

40 andre mennesker mistede livet i angreb andre steder i Paris.

Dagen efter tog Islamisk Stat skylden for den serie af angreb og eksplosioner, som rystede storbyen.

Da landet i sommer var på vej til at vende tilbage til normalen, gik en mand bersærk i kystbyen Nice. Her kørte han på Frankrigs nationaldag en lastbil gennem folkemængden og dræbte 86 personer.

- Undtagelsestilstanden giver myndighederne vide beføjelser, som er effektive. Så vi må nok leve med undtagelsestilstanden i nogle flere måneder, siger Valls.

Frankrigs premierminister mener dog, at risikoen for koordinerede angreb, som det der ramte Paris for et år siden, tilsyneladende er mindsket.

- Men vi kan stå over for angreb af den slags, vi har set i Nice, siger han.

- Der er nogle individer, der er drevet af internettet, sociale netværk og Islamisk Stat, uden at de har været i Syrien eller Irak, siger Manuel Valls.

Det franske præsidentvalg finder sted i maj næste år.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.