Frankrig bør gå imod afghansk dødsstraf
Menneskeretsgruppe minder om, at Frankrig ikke har dødsstraf og derfor bør stoppe afghansk henrettelse.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch beder i en indtrængende appel Frankrig om at gribe ind over for en henrettelse af en afghansk soldat, som tidligere i år dræbte fem franske soldater.

Den amerikanske gruppe pointerer, at Frankrig selv har ophævet dødsstraffen, og at landet som medlem af EU globalt kæmper for afskaffelse af dødsstraf.

Den afghanske soldat Abdul Sabor blev ved en militærdomstol i Pul-i-Chakri-fængslet mandag dømt til døden ved hængning for drab på fire ubevæbnede franske soldater og for at have såret 15 andre på en militærbase.

En af de sårede døde flere uger senere af sine kvæstelser.

Episoden, hvor soldaten vendte sit våben mod sine franske kolleger, fik Frankrig til at fremskynde den planlagte tilbagetrækning af dets styrker fra Nato-operationen i Afghanistan.

- Den franske regering ophævede dødsstraffen i 1981, siger Brad Adams fra Human Rights Watch i en erklæring, hvor det understreges, at de samme principper bør gælde nu i Afghanistan, hvor franske soldater kæmper.

Det afghanske retssystem er svagt og kompromitteret ved, at der afsiges domme på grundlag af tilståelser, som kan være fremsat under tortur.

Præsident Hamid Karzai har det sidste ord og kan omstøde en dødsdom.

Antallet af angreb, hvor afghanere vender deres geværer mod deres vestlige allierede er eskaleret i år. Indtil nu er 26 vestlige soldater blevet dræbt ved 18 af sådanne angreb.

Ved den seneste episode er tre britiske soldater blevet skudt og dræbt af en mand i afghansk politiuniform i den sydlige Helmand-provins.

/ritzau/AFP