Frank Jensen til Søren Pind: Tænk mindre på hårvask og mere på vælgerne
Søren Pind er ikke den rette til at kæmpe københavnernes sag, mener Frank Jensen. Foto: Liselotte Sabroe & Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Hvis Københavns Venstre-vælgere skal tage partiets indsats for hovedstadens borgere seriøst, bør de ikke sætte Søren Pind i spidsen for storbyudvalget, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Hvis Venstre for alvor har hovedstadens vælgeres bedste interesser på hjerte, burde de nok ikke have sat en politiker, der tænker mere på hårvask og vandtryk end på noget andet, i front for partiets storbyudvalg.

Sådan lyder Københavns overborgmesters, Frank Jensen (S), stikpille til uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i dagens Berlingske.

- Det er dejligt, hvis Venstre mener det alvorligt, at man ønsker en stærk hovedstad. Men de skulle nok hellere sætte en politiker i front, der interesserer sig for andet og mere i København end vandtrykket i forbindelse med sin hårvask, siger Frank Jensen til Berlingske.

Baggrunden for kritikken er den ifølge hovedstadskommunerne forkætrede udligningsordning, der hvert år sender 17 mia. kroner fra landets rigeste kommuner til de fattigste. Og eftersom de meste velhavende danske kommuner ligger omkring hovedstaden, er det enorme summer, der hvert år sendes vest for Storebælt.

Intentionen med ordningen var at skabe et ensartet serviceniveau landet over, men nu vil hovedstadskommunerne altså ikke lege med mere. Debatten raser derfor om udligningsordningen, og hovedstadskommunerne har i 2018 både igangsat kampagner mod ordningen samt sendt klagebreve til Christiansborg, hvor ordningen i øjeblikket genforhandles.

Socialdemokrater taber, mens venstreborgmestre skummer fløden

Men udligningsordningen er ikke blot et udslag af geografi. Frank Jensen påpeger i Berlingske, at der er en påfaldende blå slagside, når man ser, hvilke kommuner der modtager penge:

- Der er et stort misforhold mellem vindere og tabere. Mange socialdemokratiske kommuner er tabere, mens Venstre-kommuner er vindere. S-kommuner står samlet til at tabe 300 millioner kr., mens V-kommuner står til at vinde knap 400 mio. Så det er selvfølgelig ikke en objektiv model, man forhandler på baggrund af, siger Frank Jensen til Berlingske.

Debatten om udligningsordningen kommer i kølvandet på et katastrofalt kommunalvalg for storby-Venstre, hvor partiet blødte vælgere i landets større byer. En kritik som blev italesat af den mangeårige Venstrevælger og politiske kommentator, Jarl Cordua, efter at regeringen planlagde at udflytte mange statslige institutioner væk fra hovedstaden:

-Det er resultatet af en Venstrepolitik, hvor man bevidst sælger fra i hovedstaden for at købe sig aflad i Jylland, skrev Jarl Cordua i Berlingske.

I forsøget på at dæmme op for vælgerblødningen i Hovedstaden har Venstre derfor for nylig nedsat et såkaldt storbyudvalg med Københavns tidligere bygge- og teknikborgmester Søren Pind i spidsen.

Men Frank Jensen mener altså, at Søren Pind med sin seneste storstilede kampagne for højere vandtryk i hovedstaden har foregøglet sin position som en politiker, som Københavns borgere kan regne med tager deres problemer alvorligt.

Søren Pind har ligeledes startet Facebook-gruppen "Sæt vandtrykket op, der er ikke vandmangel i Danmark", hvor han har postet videoer med det usle vandtryk i hanerne både på hans kontor på Christiansborg og hjemme i hans lejlighed.

Kampagnen har fået støtte af både faglige profiler som LO og FTF's forkvinder Lizette Risgaard og Bente Sorgenfrey, samt af kendisser som grevinde Cath Danneskjold Samsøe.