Fra cykel til teske
Miljø ? Kvinder fra Vollsmose med indvandrerbaggrund er blevet klogere på skrot, gammelt jern og genanvendelse efter et virksomhedsbesøg hos H.J. Hansen

»Den gamle cykel, du smider ud på genbrugsstationen, kan ende som en teske, du køber om et år. Og ja, man får over 1.000 kroner for at aflevere sin gamle bil som skrot. Ja, der er penge i gammelt jern, der bliver smidt ud som affald. Nej, vi smelter ikke jernet selv. Det bliver sendt til Kina, Indien og USA.«
Spørgsmålene var mange, da Allan Peterson, ansat hos H.J. Hansen, viste en gruppe kvinder fra Vollsmose med indvandrerbaggrund rundt på genvindingsvirksomheden ved kanalen.
Med sikkerhedshjelm over sløret og en skrigende gul refleksvest over kjolerne fik kvinderne at se i praksis, hvordan en bil bliver skilt ad og sorteret i aluminium, jern, plast og organisk affald. Hvordan den 300 kilo tunge hammer maser skrot, og hvordan de store kraner sorterer i bjerge af gammelt jern.
Kvinderne er udvalgt til at være kommunale miljøambassadører, og besøget var et led i et kursus, hvor de lærer om miljø og genbrug.

Overraskede

Fadumo Ibrahim synes, besøget på skrotvirksomheden var spændende.
»Jeg vidste ikke, der var så mange penge i gammelt jern, at man kunne lave en hel virksomhed ud af det. Men det er jo fantastisk, at man kan genbruge så meget. I mit hjemland, Somalia, genbruger man ikke rigtig noget, men i Danmark, er det helt op mod 86 procent af al affald, der kan genbruges, og sådan burde alle andre lande også gøre,« lød det fra Fadumo Ibrahim til Nyhedsavisens udsendte medarbejder.
Imens havde Allan Petersen mere end travlt med at svare på endnu flere spørgsmål.
»Målt i kilo sender vi, hvad der svarer til 300 biler gennem sorteringen hver time. Et ton malm kan man udvinde 650 kilo stål af, mens man kan udvinde 900 kilo stål af et ton jernskrot. Og så bruger man endda meget mindre energi på at omsmelte jernskrottet, så det gavner miljøet.«

Rollemodeller

Kurset fokuserer ud over miljø og genbrug også på energiforbrug og sundt miljø i hjemmet. Derfor kommer kvinderne næste uge ud at se Fynsværket. Også besøg hos Falck og brandvæsnet, der kan fortælle om sikkerhed i hjemmet, venter. Tidligere er turen gået til vandværker, rensningsanlæg samt ture med skraldemændene i Odense.
Beboerrådgiver i Vollsmose Preben Munk mener, at kurset giver et løft i kvindernes selvværd.
»Det, at kvinderne får lov at være rollemodeller, løfter dem utrolig meget. De bliver stolte. Og vi kan se, at de suger til sig og er enormt ivrige efter at få ny viden, når de drager ud på virksomhedsbesøg,« siger Preben Munk.
25. januar afsluttes kurset med, at kvinderne får et diplom på, at de nu er miljøambassadører i Vollsmose.
Baggrunden for kurset er, ud over gøre dem til rollemodeller og vejledere fra andre i lignende kurser, at mindske problemer med affald, der ligger og flyder i Vollsmose.