Forvirring blandt danskerne: Øh, hvad betyder arbejdsudbud?
73 procent af danskerne tror fejlagtigt at "øge arbejdsudbuddet" betyder, at skabe flere job. Men i virkeligheden betyder det, at Scanpix, arkiv: Steffen Ortmann
En ny analyse viser, at et af de vigtigste begreber i dansk politik, ikke bliver korrekt forstået af danskerne.

Vi skal øge arbejdsudbuddet, lyder det blandt politikere. Men hvad betyder det egentlig? Det er der tilsyneladende rigtig mange danskere, der ikke ved. Det skriver DR Nyheder.

73 procent tror - ifølge en ny analyse fra Cevea - at “øge arbejdsudbuddet” betyder, at skabe flere job. Men det betyder i virkeligheden at føre en politik, hvor flere kommer til at stå til rådighed  for arbejdsmarkedet, eller at flere er villige til at arbejde mere.

Også danskere med lang videregående uddannelse misforstår begrebet. Her er det 66 procent, der opfatter “øget arbejdsudbud” forkert.

Begrebet har været meget brugt på grund af den politiske debat om at forkorte dagpengeperioden og regeringens ønske om, at få lønmodtagerne til at arbejde 12 minutter længere om dagen.

Professor i retorik ved Københavns Universitet, Christian Kock, tror, at politkerne bruger begrebet for at sløre, at der rent faktisk er tale om mennesker.

-At tale om mennesker gør, at det bliver lidt mere pinligt og kontroversielt. Hvis man derimod kalder det noget upersonligt som “arbejdsudbud”, så har man tilsløret, at der er tale om mennesker, siger han til DR Nyheder.

Han nævner “finanspolitisk stramning” og “pengepolitik” som andre begreber, der formentlig ikke bliver forstået af et stort flertal af befolkningen.