Forsvarsminister støtter Iran-aftale trods skeptisk Trump

Den amerikanske præsident og Kongressen er stærkt kritisk over for atomaftale med Iran. Men ikke James Mattis.
Det vil være en fejl at droppe atomaftalen med Iran, siger USA's forsvarsminister under høring i Kongressen.
Det vil være en fejl at droppe atomaftalen med Iran, siger USA's forsvarsminister under høring i Kongressen. Foto: Alex Wong/AFP

Selv om præsident Donald Trump og store dele af Kongressen erklærer sig klar til at droppe atomaftalen med Iran, så får den vigtig støtte fra forsvarsminister James Mattis.

- Hvis vi kan bekræfte, at det er i USA's interesse, så skal vi forblive en del af aftalen, sagde han under en senatshøring tirsdag.

- Hvis vi kan bekræfte, at Iran lever op til aftalen, og hvis vi kan slå fast, at dette er i vores bedste interesse, så bør vi klart forblive en del af den, mener Mattis.

Trump har kaldt den internationale aftale med Iran for pinlig.

Han skal senest 15. oktober erklære over for Kongressen, om aftalen tjener USA's sikkerhedsinteresser. Altså om Iran overholder kravene i aftalen om ikke at udvikle atomvåben.

Mattis lod i klare ord forstå, at "det er noget, som præsidenten bør holde sig indenfor" - altså at respektere aftalen med Iran.

Hvis Trump ikke inden 15. oktober genbekræfter, at Iran holder sig inden for aftalen, så har Kongressen 60 dage til at beslutte, om der skal genindføres sanktioner over for regimet i Teheran.

Kilder, der er bekendt med Det Hvide Hus' overvejelser om sagen, siger til nyhedsbureauet AP, at hele sagen har udviklet sig til en penibel situation for Trump. For hans nationale sikkerhedsrådgivere prøver at finde måder, hvorpå Trump kan slippe for at undsige atomaftalen.

Den amerikanske præsident har tidligere kaldt Iran-aftalen den "værste og mest ensidige transaktion" nogensinde.

Trump er bundet af en tidligere beslutning om hver tredje måned at bekræfte over for Kongressen, at aftalen med Iran holder.

Derfor, siger kilder, skal der findes en fiks løsning i forhold til Iran, der får Trump til at redde ansigt og fritager ham for tredje måned at skulle sige god for aftalen.

FN's atomenergiagentur (IAEA) siger, at Iran indtil videre holder den aftale, der blev indgået med USA, Rusland, Kina, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og EU i 2015.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.