Forsvaret forarger: Søger folk der kan ”slå ihjel”
Et job i Den Kongelige Livgarde kræver mere end en stor hue og et par blankpolerede sko. Kadetterne skal uddannes til at dræbe. (Foto: Scanpix)
En jobannonce fra Forsvaret om en stilling i livgarden chokerer. Nu er annoncen ændret.

Forsvaret har valgt at ændre en jobannonce, der fik flere til at spærre øjnene op. Det er sket efter Kristeligt-Dagblad.dk tog fat i sagen.

”Vores kernekompetence er at slå ihjel – så råt, så simpelt og så enkelt er det!”

Sådan lød det indtil middagstid torsdag i et stillingsopslag fra Den Kongelige Livgarde, der søger en ny kompagnichef til en kampenhed. Ansøgeren skal ifølge opslaget være ”bevidst” om denne kompetence, stod der i opslaget.

Ville understrege kernen af opgaven

– Vi skriver, som vi gør, for at understrege kernen af vores opgave: At vi skal have mere succes med at slå modstanderen ihjel, end de har med at slå os ihjel, siger oberstløjtnant Henrik Hvilsom fra Forsvaret til Kristeligt-Dagblad.dk.

Er det nødvendigt med et så dramatisk ordvalg?, spørger Kristeligt Dagbalds journalist.

– Da vi skriver til et mindre publikum, der godt ved, hvad det drejer sig om, så er det for at skærpe, at vi søger en militær profil, som er i stand til at komme ind i et kompagni og uddanne dem til kamphandlinger. Man kan ikke så godt angribe med forsigtighed. Vi prøver at være klare om, at vi søger en mand, der kan og vil stå på mål for den militære profession. Der er ingen tvivl om, at måden, man bør læse opslaget på, er, at når vi går på skydebanen, er det ikke for at kunne skyde roser i Tivoli, men for at kunne ramme en fjende, siger Henrik Hvilsom til Kristeligt-Dagblad.dk.

Befriende

Kadet i Hæren, afghanistanveteran og folketingskandidat for De Konservative Caspar Stefani kalder sprogbrugen i stillingsopslaget for ”befriende”.

Casper Stefani mener desuden, at mange uden for Forsvaret kan have svært ved at indse, hvad det er, danske soldater er til for. Han nævner reaktionen på den danske dokumentarfilm ”Armadillo” fra 2010, hvor man fulgte danske soldater i Helmand-provinsen i Afghanistan.

– Mange var i chok over, hvad vi lavede i Afghanistan. Nogle går med skyklapper, når det handler om vores soldater på opgaver for at skabe fred. Det har også en voldelig del, hvor opgaven er at slå ihjel. Man kan ikke løse alt med dialog. Det er ikke, fordi vi har en voldsforherligende kultur. Danske soldater er ikke skydegale, vi tænker selvstændigt og ved, at vores beslutninger i kampens hede har store konsekvenser, siger han.

Siden Kristeligt Dagblad har været i kontakt med Forsvaret om jobopslaget, er ordlyden om at slå ihjel blevet fjernet fra teksten.

Læs hele historien på Kristeligt-Dagblad.dk

via Listen To News