Forsvarer: Brønderslevmor udsat for chikane

I aften falder der dom i en af Danmarkshistoriens værste sager om vandrøgt og vold mod børn.
I aften klokken 19 får forældreparret fra Brønderslev deres strafudmåling i Retten i Hjørring.
I aften klokken 19 får forældreparret fra Brønderslev deres strafudmåling i Retten i Hjørring. Foto: domstol.dk

Forældrene i Brønderslevsagen får i aften deres strafudmåling.

Den 42-årige far og den 37-årige mor er begge kendt skyldige i omfattende vanrøgt, vold og sexovergreb på deres i alt ti børn.

Morens forsvarer Henrik Garlik siger, at hans klient har været chikaneret af medfanger i de halvandet år, hun allerede har siddet varetægtsfængslet.

"Hun har været udsat for ubehageligheder. Men hun er jo ikke tiltalt for de seksuelle krænkelser, og det er især dem, der giver problemer i forbindelse med varetægtsfængsling," siger Henrik Garlik til Newspaq.

Han ønsker ikke at komme ind på, hvilken form for chikane, der er tale om. Det har tidligere været fremme, at faderen i sagen er blevet slået med våde håndklæder af medfanger.

Henrik Garlik har hele tiden gået efter en frifindelse til moderen. Nu erkender han, at det er urealistisk.

"Det, jeg i min procedure har lagt op til, er et niveau, der ligger på to til fire år. Det er særlig ud fra hensynet til passiv medvirken, da hun jo ikke har medvirket til den her vold mod børnene," siger Henrik Garlik.

Anklageren vil derimod have moderen idømt seks år bag tremmer for vanrøgt og for at lukke øjnene for farens sexovergreb.

Aftenens dom ventes med spænding, fordi der ikke er meget retspraksis på området.

Man skal således mange år tilbage i tiden, før man finder domme, der tilnærmelsesvis ligner de forhold, der er tale om i Brønderslev-sagen, hvor børnene i årevis blev udsat for massiv vanrøgt.

To af pigerne blev samtidig udsat for sexovergreb fra faren, der kræves idømt en forvaringsdom.

"Det er svært at finde en sag, der ligner denne. Den er sammensat af så mange forskellige dele, og ikke mindst den lange periode, der har været tale om, gør sagen speciel," siger Henrik Garlik.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.