Havarti, Emmenthaler og blåskimmelost. Det kræver de helt rette gener, hvis en ko skal producere mælk, som kan blive til ost af høj kvalitet. Ligesom opdrætning af gode væddeløbsheste kan super-oste-køer fremavles over generationer.
Forskere har undersøgt 892 køer af racerne Jersey og sortbrogede malkekøer. Det er især forskellen i køernes mælks evne til at stivne, der overrasker forskerne fra Århus Universitet. Det skriver Foodculture.
"Ostningsevne kalder man det, og i mejeribranchen er det en kendt kvalitetsparameter for mælken. Men vores undersøgelser viste faktisk, at to procent af mælken fra de sortbrogede malkekøer slet ikke ville stivne. Og selv om det er en lille del af køerne, er det et problem for osteproduktionen, når mælken bliver blandet, fordi en blanding af god og dårlig mælk giver halvdårlig mælk til ost," siger projektleder Lotte Bach Larsen til Foodculture.
Mejerierne kan producere endnu bedre oste i fremtiden og spare mange penge, hvis man satser på at opdrætte superkøer.
"Ved at forske i projekter som det her, støtter vi op om de danske mejerier, og hjælper dem med at skabe det bedst mulige produkt, som måske også åbner muligheder for nye produkter, så de kan konkurrere på verdensmarkedet. For er vi ikke i den mælkeproducerende verdenselite, risikerer vi simpelthen at blive udkonkurrerede," mener Lotte Bach Larsen.
Undersøgelsen viste, at køer af Jersey racen producerer bedre mælk, end køer af den sortbrogede race. Hvor de bedste bøffer kommer fra, viser undersøgelsen ikke.