Forskere bruger radioaktive bomber mod kræft

Hvis vi behandler kræft som en smitsom sygdom, kunne mange kræftdødsfald undgås. Amerikanske forskere har muligvis fundet en utraditionel måde at bekæmpe kræft på.

Mens man i militæret arbejder intensivt på at udvikle de mest præcise, men dødbringende bomber og varmesøgende missiler, som ikke rammer uskyldige, så leder forskere verden rundt på samme tid efter det ultimative våben mod kræften.

Nu har forskere ved Albert Einstein College of Medicine i New York, USA fundet en måde, man effektivt kan ramme kræftknuden og ikke de raske celler i kroppen.

Hemmeligheden er at se på kræften som en infektionssygdom og sigte efter de vira, der gemmer sig inde i kræftcellerne, og som forårsager 20 procent af alle kræftsygdomme såsom leverkræft, livmoderhalskræft og lymfekræft.

Antistof med atomhoved

Forskerne tog nogle såkaldte antistoffer og klistrede radioaktive stoffer uden på dem.

Antistoffer er små molekyler, der hægter sig fast på sygdomsfremkaldende ting i kroppen og tiltrækker immunforsvaret.

I dette tilfælde er det antistoffer, som gennemsøger kroppen efter netop de kræftfremkaldende krigeriske vira.

Når antistofferne har bundet sig til virus, udløser de en massiv radioaktivitet, som smadrer den kræftcelle, virussen var i.

»Ved at sprøjte de radioaktive antistoffer ind i blodet vil de søge ind midt i kræftknuden og sætte sig fast på virus. Derefter vil eksplosionen af radioaktivitet fra antistoffet ødelægge kræftcellerne,« siger hovedforfatteren til studiet, Arturo Casadevall.

Forskerne testede behandlingen på rotter, som havde livmoderhalskræft og leverkræft. For begge typer kræft så forskerne, at kræftknuderne voksede væsentlig langsommere.

Behandlingen fik sågar livmoderhalskræftknuderne til at blive mindre.

Samtidig afleverede antistofferne deres ødelæggende effekt meget præcist i kræftknuden og lod raske celler være.

Vaccinere mod kræft

»Det ser bestemt lovende ud og, så rammer behandlingsmetoden lige netop kræftformer, der skyldes virus, som er de hyppigste former globalt set,« siger professor Jens Ole Nielsen fra Hvidovre Hospital. Her forsker man også i, hvordan man kan vaccinere mod leverkræft.

De amerikanske forskere har også store forhåbninger til, at metoden kan bruges til at forebygge kræft hos folk, der er kronisk smittede med en kræftfremkaldende virus. For pointen vil her være at bombe de celler, der er inficerede, men som endnu ikke har nået at udvikle sig til kræftceller.

faktaboks

Kræft opstår i kroppen, når arvematerialet i en af vores egne celler går i stykker ¿ det muterer.

Herved mister cellen al kontrol med sig selv og begynder at dele sig uhæmmet, den bliver uformelig og virker ikke.

Kræften opstår, når der opstår mutationer i cellens dna, som den ikke kan reparere

Cellens dna muterer eksempelvis på grund af kemikalier i miljøet.

Mutationen kan også opstå ved, at en virus smutter ind i en celle. Her forstyrrer virussen cellens dna og normale funktion.

Ca. 20 procent af kræftformer opstår på grund af virus.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.