Forsker: Svensk boom i islamister har længe været undervejs
Antallet af ekstremistiske islamister er boomet i Sverige, og det er en udvikling, der har været i gang længe, lyder det fra terrorforsker Magnus Ranstorp. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Arkivfoto/Scanpix
På kort tid er antallet af islamistiske radikalister i Sverige steget markant, viser en ny rapport fra Säpo.

Det overrasker ikke den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, at der er sket en markant stigning i antallet af voldelige og radikaliserede islamister i Sverige.

Han fortæller, at det er en udvikling, som har været i gang "i lang tid".

Det er en ny rapport fra det svenske sikkerhedspoliti Säpo, der ifølge nyhedsbureauet TT viser, at tusindvis af voldelige islamister bor i Sverige i dag.

- Vi har fulgt udviklingen længe. Vi har set på sociale medier, at da Isis (Islamisk Stat, red.) blev dannet, så var der tusindvis, som støttede Isis, siger Ranstorp, der er forskningschef på Försvarshögskolan i Stockholm

Han fortæller, at han har været med til at udarbejde flere rapporter om udviklingen af IS og dens støtter.

- Så vi er ikke overraskede. Det er en udvikling, som har været i gang i lang tid, siger han.

Rapporten omhandler både personer, som sympatiserer med ekstremistiske og voldeligt orienterede budskaber, og personer, der hjælper radikale, islamistgrupper med at rekruttere og indsamle penge.

Säpo skriver, at koncentrationen er størst i Stockholm, Göteborg, Malmø og Örebro.

Sikkerhedspolitiets chef, Anders Thornberg, betoner over for TT, det kun er et fåtal, som både har hensigt og formåen til at begå terrorangreb.

Det er en kombination af flere ting, der er årsag til den store stigning i antallet af islamister ifølge den svenske terrorforsker.

Han peger som det første på udviklingen i Mellemøsten med eksempelvis IS.

- Men det er også i kombination med segregerede områder, ghettoer, som findes i Sverige. Der er ekstremister, kriminelle, bander og andre, som skaber utryghed og kan være helt uforstyrret.

Derudover spiller sociale medier ifølge forskeren også en rolle, da det er et rigtig godt værktøj til at rekruttere folk og sprede propaganda.

Antallet af ekstremistiske islamister er ifølge Säpo gået fra at være på omkring 200 i 2010 til at være på tusindvis i dag.

/ritzau/