Forsker: Stadig nem adgang til danske universiteter
Selv om adgangskravene skærpes på enkelte universiteter, så har danske studerende fortsat internationalt set vid adgang til en høj uddannelse, mener forsker. Foto: Sigrid Olsson/colourbox/Altopress / Maxppp
Højere adgangskrav på enkelte universiteter smækker ikke døren for unge udenfor eliten, slår forsker fast.

Selv om Københavns Universitet vil skrue lidt op for adgangskravene, har danske studerende stadig internationalt set en "fremragende" adgang til universitetsuddannelser.

Det mener Jakob Rathlev, der er områdechef for videregående uddannelser ved Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).

Regeringen og et flertal i Folketinget er ifølge Berlingske klar til at fremsætte et lovforslag, der gør det muligt for universiteterne at indføre minimums­karakterkrav på bacheloruddannelser på kvote 1, uden at de samtidig skal stille samme krav på kvote 2.

Københavns Universitet (KU) vil derfor fastsætte et krav om mindst seks i karaktergennemsnit for kvote 1-studerende.

- Det vil medføre, at KU får nogle lidt mere levedygtige studerende, eftersom dem med lavere karakterer i højere grad falder fra eller har sværere ved at få job bagefter, siger han.

- Men da KU i forvejen er et eliteuniversitet, hvor 43 procent af dem, der optages, har et snit på mindst ni, så ændrer det ikke det helt store, siger Rathlev.

Han peger også på, at studerende stadig kan søge ind i København via kvote 2, og at der desuden er syv andre, danske universiteter, man kan forsøge sig med.

- Halvdelen af studiepladserne i Danmark besættes helt uden karakterkrav. Så der er stadig mange chancer til dem uden et højt gymnasiesnit. Vi lukker ikke studiedøren i hovedet på folk, siger han.

Han mener, at der er en positionering i gang blandt universiteterne, hvor København, Aarhus og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) tager de studerende med de højeste snit.

Til gengæld er universiteter som Aalborg og Syddansk Universitet dygtige til at løfte opgaven med at uddanne et bredere snit af den danske befolkning, som ikke har de højeste karakterer som udgangspunkt.

- Ude i den store verden er det mange steder voldsomt meget sværere at komme ind, eller man skal betale meget for at tage en uddannelse.

- I Danmark er det fortsat muligt at komme ind på 80 procent af studiepladserne med blot en gennemsnitlig studentereksamen, siger Jakob Rathlev.

/ritzau/