Ung og arbejdsløs Forsker: Ingen midler mod flaskehalse
Ny uddannede lærere har svært ved at finde job, men videnskaben kan ikke hjælpe dem. Foto: Colourbox.dk
Der er ikke meget at gøre ved de flaskehalse på arbejdsmarkedet, som bringer nyuddannede ud i arbejdsløshed. De unge skal lade lysten råde.

Landets unge bliver uddannet til arbejdsløshed. Både byggebranchen og velfærdsuddannelser som pædagog og lærer melder om høje arbejdsløshedstal for de nyest uddannede.

En del af problemet kan tilskrives de seneste års finansielle krise, som har ført til fyringer i mange sektorer.

En anden problematik er de såkaldte flaskehalse, hvor mange unge søger samme sted hen i uddannelsessystemet, og derfor skaber et overudbud i forhold til efterspørgslen.

Desværre for de unge er det vanskeligt at forudsige - og dermed fjerne - flaskehalsene.

"Det er en meget usikker videnskab at forudsige, hvad der vil blive brug for på arbejdsmarkedet fremover. Det kan forandres på ganske få år, og forudsigelser vil derfor være behæftet med meget stor usikkerhed," fortæller arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Thomas Bredgaard til Newspaq.

Han peger på, at selvom det i øjeblikket er vanskeligt at få job i det offentlige som eksempelvis skolelærer og pædagog, så er det her man i fremtiden vil mangle arbejdskraft.

Arbejdsmarkedsforskeren har derfor også et grundlæggende fif til ungdommen.

"Det er lysten, der driver værket, og når det er så usikkert at lave prognoser, så er det vigtigste råd, at de unge får sig en uddannelse. Det er i sig selv et signal om, at man er en god arbejdskraft, uanset hvilken uddannelse man har," siger Thomas Bredgaard.

I byggefagene lå arbejdsløsheden blandt unge nyuddannede i foråret på 18 procent, mens tallet for velfærdsuddannelserne lå på 6,6 procent.