Forsker advarer mod svenske atomønsker
Førende dansk forsker advarer mod Sveriges tanker om at bygge nye atomkraftværker. En ulykke på værkerne kan forurene Danmark.

Den svenske regerings tanker om at åbne nye atomkraftværker efter 2010 udgør en sikkerhedsrisiko for Danmark. Sådan lyder advarslen fra en af Danmarks ledende forskere i atomkraftværker, Bent Sørensen, professor i fysik ved Roskilde Universitetscenter.


»I Danmark kan vi risikere at opleve store forurenede områder og en stigning i kræfttilfælde, hvis et af de svenske atomkraftværker bryder sammen eller bliver udsat for et terrorangreb,« siger han og nævner Tjernobyl som eksempel på en ulykke, der fik betydning for områder, der lå flere tusinde kilometer væk.

»Selv i Nordsverige, der ligger cirka 2.000 kilometer væk fra Tjernobyl, har man i mange år haft forbud mod salg af rensdyrkød, der blev forurenet af radioaktivitet,« siger Bent Sørensen.

Det er den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, som i et interview i dagbladet Sydsvenskan onsdag lægger op til, at Sverige åbner for nye atomkraftværker efter 2010.

Svenskerne får tilsyneladende lov til at bygge flere atomkraftværker i Sverige, uden at den danske regeringen vil protestere over det.

»Jeg vil ikke blande mig i, hvordan svenskerne når deres energimål, men kan kun sige, at vi i Danmark har valgt at se bort fra atomkraften i den henseende,« skriver Transport- og Energiminister Flemming Hansen i en mail.
Venstres miljøordfører Ejvind Vesselbo siger til Ritzau, at han ikke har noget imod de svenske atomønsker, så længe man ikke taler om at genåbne Barsebäck.

»Vi blandede os, fordi Barsebäck ligger så tæt på København. Men ellers vil vi ikke blande os i, hvad andre lande gør«, siger Ejvind Vesselbo til Ritzau.

Men argumentet om, at kun Barsebäck udgør en sikkerhedsrisiko for Danmark holder ikke, siger Bent Sørensen.

»Det er klart, at risikoen er større, jo nærmere atomkræftværket ligger på Danmark. Men atomkraftværker som Ringhals ved Göteborg kan også under de rigtige vindforhold udgøre en risiko for store dele af Danmark,« siger Bent Sørensen.

Energiordfører for De Konservative, Per Ørum Jørgensen, mener, at danske politikere bør lytte til advarsler fra eksperter, før de tager stilling.

»Vi skal på ingen måder sætte vores eget miljø på spil, fordi de får en god idé i Sverige,« siger Per Ørum Jørgensen.

Socialdemokraternes energiordfører, Kim Mortensen, mener, at svenskerne bør satse på vedvarende energi.