Forfatterpar afsløret som svindlere
Fusk · Multikunstneren Peter Wendelboe har brugt tre år på at plante skjulte budskaber og opdigtede kilder i ny bog om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej. Nu river han tæppet væk under forfatterne og afslører historieforfalskning

Forfatterparret Ole Hans Jensen og Britt Bartenbachs nye bog om dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, Den sidste aktion , er fyldt med løgn og bedrag.

Det afslører multikunstneren Peter Wendelboe nu. Han har de seneste tre år fodret forfatterparret med opdigtede kilder og billeder med indlagte beskeder på spansk, russisk, latin og bagvendtsk . Og budskabet har hver gang været det samme: løgn og bedrag .

Eksempelvis hedder en fotograf til en af billederne, der indgår i bogen, Timo Y Mentiras, som betyder svindel og løgn på spansk.

Intet opdaget

Men Ole Hans Jensen og Britt Bartenbach har intet opdaget, og derfor er budskaberne havnet i bogen, der udkom mandag på forfatterparrets eget forlag, Journalernes Forlag.

Peter Wendelboe er klar over, at han har været med til at begå historieforfalskning, men mener, at han har været nødt til gøre det for at kunne afsløre forfatterne.

»Jeg kender forfatterparret fra deres tidligere bøger. Derfor ved jeg, at de er totalt ukritiske og grænsende til det naive. Men en del af deres forfatterskab handler også om bevidst historieforfalskning. Alt det kan jeg bevise i deres seneste bog,« siger Peter Wendelboe.

Peter Wendelboe har som et led i afsløringen af forfatterparrets dokumentarfusk lanceret hjemmesiden www.pufedorf.dk.

Her kan alle gå ind og læse, hvor mange fiktive personer Peter Wendelboe har udgivet sig for at være, hvordan han har indlagt beskeder i billederne, og hvorfor han ellers mener, at bogen er fyldt med løgn.

Fiktiv datter

En af bogens hovedpersoner, Helle Scheel Jacobsen, datter af ægteparret Jacobsen, som hele dobbeltmordet handler om, er en af mange flere fiktive personer, som Peter Wendelboe har udgivet sig for at være.

»Jeg har kun korresponderet via e-mail med Ole Hans Jensen og Britt Bartenbach, men alligevel tager de det som et bevis på, at hun lever og oven i købet skulle være sikkerhedschef i Det Hvide Hus, hvilket selvfølgelig er en løgn,« siger Peter Wendelboe.

Nyhedsavisen spurgte mandag Ole Hans Jensen, om han kunne dokumentere, at Helle Scheel Jacobsen eksisterede og var ansat i Det Hvide Hus, men her var forklaringen, at det kunne han selvfølgelig ikke, da en stilling som sikkerhedschef i Det Hvide Hus jo er tophemmelig.

Kunstværk

Peter Wendelboe betragter ikke blot sagen som en afsløring af to fupforfattere, men kalder det ligefrem for et kunstværk.

»I virkeligheden er det, som jeg har lavet, et stykke situationisme fuldstændig i lighed med halshugningen af Den lille Havfrue,« siger Peter Wendelboe.

Han forklarer begrebet situationisme med at gribe situationen og skabe en begivenhed ud af det. Det var således ikke Jørgen Nash, der halshuggede Den Lille Havfrue, men han greb situationen og skabte debat.

»Altså, det er heller ikke mig, som har skabt historieforfalskningen, men jeg skaber en begivenhed ud af det, fordi jeg ønsker at skabe en debat om den omsiggribende historieforfalskning, som jeg mener finder sted. Det sker især på internettet, men også på biblioteker, hvor man kan finde eksempelvis Ole Hans Jensen og Britt Bartenbachs bøger,« forklarer Peter Wendelboe.

Ingen beviser

Nyhedsavisen har forsøgt at få Ole Hans Jensen og Britt Bartenbach til at kommentere Peter Wendelboes afsløringer, men parret vil ikke tale med Nyhedsavisen.

I forfatterparrets radiokanal, Radio Frederiksberg Journalen, fik en lytter dog i går lov til at spørge, hvad der ville ske, hvis det blev bevist, at Helle Scheel Jacobsen ikke eksisterede.

»Ja, så ville bogen jo falde til jorden. Men det kan ikke bevises,« var Ole Hans Jensens svar.