Administration 

Forening advarer mod Uber: Nydanskere bør ikke køre for dem

Mange nydanskere kører for Uber. Men de risikerer meget, og det kan være dårlig integration, lyder advarslen fra direktør i Foreningen Nydansker, Torben Møller Hansen. (Foto: Foto: Scanpix/arkiv)

Nydanskere bør ikke køre for Uber. Det er dårlig integration. Sådan lyder det fra forening, som ellers arbejder på at hjælpe folk med indvandrer-baggrund i job. Uber afviser kritikken.

Mennesker fra Syrien, Kina, Polen og andre lande bør lade være med at sætte sig bag rattet og køre for Uber. De risikerer at komme ind på det danske arbejdsmarked på en særdeles uheldig måde.

Sådan lyder advarslen nu fra Foreningen Nydansker til alle de mennesker med anden etnisk baggrund, som enten kører for Uber nu eller overvejer at gøre det. Foreningen har ellers til formål at hjælpe netop folk med indvandrer-baggrund med at få arbejde i Danmark. 

- Jeg vil klart anbefale, at nydanskere ikke kører for Uber. De risikerer at få problemer med politiet og SKAT. Og de lærer ikke om de vilkår for løn og kundeforhold, der normalt er i Danmark, siger Torben Møller Hansen, direktør i Foreningen Nydansker.

Mange nydanskere kører for Uber 

Det vides ikke, hvor mange udlændinge eller folk med anden etnisk baggrund, der kører for Uber i Storkøbenhavn.

Men kunder har i andre medier berettet om at have kørt med blandt andre afghanere, polakker, kinesere og syrere. Ifølge oplysninger til SKAT er der omkring 2.000 mennesker, der kører for Uber i Storkøbenhavn. 

I Københavns Byret blev seks Uber-chauffører dømt 8. juli. Alle seks havde udenlandsk-klingende efternavne, og flere af dem talte gebrokkent dansk eller engelsk i retten. 

Dårlig integration

At køre for Uber er ikke nødvendigvis en god måde at blive integreret på, vurderer Torben Møller Hansen. 

- Det danske arbejdsmarked er et fantastisk sted at tjene penge, hvis man gør det på de gængse løn- og arbejdsvilkår. Hvis man ikke gør det, og man ikke har de rette kvalifikationer til at løse opgaverne, så kan man nemt få det skidt. Hvis man så oven i købet får en bøde, som Uber-chauffører risikerer, er det ekstra surt, siger Torben Møller Hansen. 

Han anbefaler nydanskere, at de søger ind i den etablerede taxi-branche. 

- Taxi-branchen har gennem mange år været rigtig dygtig til at bygge bro mellem nydanskere og vores arbejdsmarked. Via en god og hurtig introduktion får nydanskerne en god forståelse for at betjene kunder, skatte-betaling, kolleger og alle de ting, som er vigtige for at arbejde i Danmark, siger Torben Møller Hansen.

Han peger også på, at det er vigtigt for nydanskere at forstå den danske kultur. 

- I taxibranchen gør man noget ud af at lære nydanske chauffører om dansk kultur, og hvad man skal vide for at kunne begå sig i servicebranchen. Hos Uber bliver man ikke introduceret til den danske servicekultur og kan nemt ende med at komme i konflikt med kunderne og det omkringliggende samfund, mener Torben Møller Hansen. 

Risikerer afslag på at blive dansker

Hvis man kører for Uber og bliver standset af politiet, kan man få en bøde på mellem 2.000 og 6.000 kroner. Bliver man taget igen, kan politiet konfiskere bilen.

En bøde vil være surt. Men for nogle flygtninge og andre udlændinge kan der ske noget mere alvorligt. De risikerer at blive straffet med afslag på en anmodning om dansk statsborgerskab.

En bøde på 3.000 kroner kan ifølge Justitsministeriet føre til, at man i tre år får udsat behandling af en anmodning om at blive dansker. 

I Norge har der lige været en sag, hvor en udlænding blev straffet. Han fik udsat sin anmodning om statsborgerskab med to år. Derudover fik han beslaglagt sin indtægt på 40.000 kroner for 403 Uber-kørsler, inddraget kørekortet et halvt år, bilen i tre måneder og fik en bøde på 6.500 kroner. 

Uber: Vi støtter vores chauffører

Hos Uber har man ikke skrupler over at lade folk køre for sig. Uber henholder sig til, at der ikke er faldet endelige domme over Uber-chauffører. Sagerne mod fem Uber-chauffører ventes at køre i Østre Landsret 17. november. Uber skriver til Avisen.dk:

"Vi fortsætter med at støtte chauffører, så meget vi kan, mens vi sikrer, at så mange som muligt i Danmark, får adgang til denne tiltagende måde at komme sikkert og pålideligt gennem byen til en fair pris."

LA: Uber hjælper med integration

Mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti mener, at en del nydanskere bliver bondefanget, når de kører for Uber, så har Liberal Alliance en helt anden holdning.

Liberal Alliances transportordfører Villum Christensen mener, at Uber-kørsel kan være en god måde for udlændinge at vinde fodfæste på i Danmark.

- Hvis det at køre som Uber-chauffør er en vej for udlændinge ind på arbejdsmarkedet, så vil jeg ønske dem held og lykke med det. Jeg tror, Uber medvirker til at integrere udlændinge, siger Villum Christensen. 

Vognmænd: Uvidenhed er farlig

I taxi-vognmændenes organisation Dansk Taxi Råd er man bekymret for alle de nydanskere, der kører for Uber. Det fortæller direktør i rådet, Trine Wollenberg.

- Det store problem for mange af Ubers chauffører er, at mange af dem givetvis ikke ved, at de kører ulovligt. Og at de ikke er klar over, hvad de risikerer ved at køre ulovligt, siger Trine Wollenberg. 

Hun peger på, at Uber skrev ud til sine chauffører efter dommene 8. juli og ikke skrev noget om, at chaufførerne er i farezonen for bøder, konfiskation af bilen og afslag på statsborgerskab. 

- Efter dommene skrev Uber ud til sine chauffører – eller partnere som de kalder dem – at de så at sige bare skal køre videre, og at der ingen problemer er i det, siger Trine Wollenberg, og konkluderer:

- Men det er der jo. Vi har rettens ord for, at det er ulovligt.

Mail fra Uber til chauffører efter domme 8. juli
Uber sendte en mail ud til sine chauffører, efter at seks Uber-chauffører blev idømt bødestraffe 8. juli i år. I mailen er der ingen advarsler til chaufførerne om, at de risikerer bøder. Uber slår på, at der ikke er faldet endelige domme mod nogle chauffører. (Uddrag af mail udsendt til Uber-chauffører 8. juli, 2016)

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie