Forbundskonflikt: Vi står stærkere sammen end vi har gjort i mange år
Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix (arkivfoto)
Fagforbundene rykker tættere sammen og forbereder sig på en konflikt. De fleste er dog positive omkring situationen.

FOA gør klar til konflikt, det siger de tydeligt til Finans.dk. Meldingen kommer på baggrund af, at man blandt fagforbundene har aftalt en musketéred, som betyder, at forhandlingerne om en ny overenskomst i den offentlige sektor står stille, indtil Kommunernes Landsforening indgår i "reelle forhandlinger" med lærerne om deres arbejdstid.

Det vil sige, at alle forhandlinger på nuværende tidspunkt står fuldstændig stille.

Storkonflikt lurer: Fagforbund sætter gang i forberedelser

Større risiko for konflikt

Sara Vergo er formand for den offentlige sektor i Djøf. Hun fortæller, at de hos Djøf er i gang med at forberede, hvordan en strejke skal håndteres rent praktisk, hvis situationen udvikler sig i den retning. De kigger på, hvor mange der skal strejke, og hvad de skal lave under en strejke. 

- Jeg vil nødigt sætte procenter på. Der er jo ikke nogen af os, der er interesserede i en konflikt. Men der er jo en sandsynlighed for det, og den er nok større, end den har været i de forgangne overenskomstforhandlinger, i og med at parterne står rigtig langt fra hinanden denne gang.

- Vi står stærkere sammen fagforeningerne imellem, end vi har gjort i mange år. Netop fordi vi har lavet den her musketéred i forhold til lærersituationen, og fordi vi ved, at det er en svær situation, fordi parterne er langt fra hinanden, fortæller hun.

Solidaritetspagt skal forhindre konflikt

Selvom forhandlingerne står stille lige nu, er formand for BUPL, Elisa Bergmann, positiv omkring situationen. Hun fortæller, at alt er som det plejer hos BUPL. De gør sig klar til en konflikt, men regner ikke med, at den kommer.

- Solidaritetspagten fagforbundene imellem er jo netop for at undgå, at vi skal ud i en konflikt. Vi sidder jo stadig og venter på, at der kommer realforhandlinger på lærerområdet, fortæller hun.

Den vurdering er Bodil Otto, formand for HK Kommunal, enig i. Hun fortæller, at de gør, som de plejer, hos HK Kommunal. De forbereder sig til en konflikt, men håber ikke, at den kommer. 

- Vi håber stadig, at der ikke kommer en konflikt, men vi er selvfølgelig ligeså forberedt på det, som alle de andre fagforbund er. Så håber vi, at der snart kommer noget reelt omkring lærerne, så vi kan komme i gang med at forhandle, og det vælger jeg at være optimistisk omkring, siger hun til Avisen.dk