Forbund jubler: Jobrotation er vejen frem
Med jobrotation får nyuddannede ledige mulighed for at overtage jobbet som f.eks. lærer eller sygeplejerske, mens den fastansatte er på efteruddannelse. Foto: Colourbox.com
Jobrotation giver den ledige erhvervserfaring og baner vej for en fastansættelse, lyder det fra 3F og FTF, der glæder sig over ekstra penge.

Udsigten til flere penge til jobrotation glæder såvel de ufaglærte som lærernes og sygeplejerskernes organisation.

Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at afsætte ekstra 20 millioner kroner i 2012 til mere jobrotation.

"Det gør vi dels på FTF-området, hvor der desværre er en stigende ledighed, og vi gør det for ufaglærte, som kunne have lyst til at komme i jobrotation på det grønne område ude i kommunerne," sagde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) mandag, da hun præsenterede den nye aftale.

Ifølge ministeren er fordelen ved jobrotation, at ledige meget hurtigt træder ind på det ordinære arbejdsmarked, og at man samtidig har mulighed for at tage andre ud til efteruddannelse.

I hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, ser man frem til, at unge nyuddannede lærere og sygeplejersker kan få hjælp ind på jobmarkedet.

"Vi er meget glade for de 20 ekstra millioner. Så vi har godt 30 millioner kroner til jobrotation. Det er noget, der er virkelig effektivt," siger Bente Sorgenfrey til Newspaq.

Især lærere og sygeplejersker er ramt af stigende ledighed, og under halvdelen af de nyuddannede er i job tre måneder efter deres eksamen.

I 3F, der repræsenterer mange ufaglærte, jubler man også over de ekstra penge, som man selv har presset på for at få. Her har man gode erfaringer med jobrotation fra bl.a. sygehuse i Vestjylland.

"Der har man gang i store uddannelsesrotationer, hvor man gør rengøringsassistenter til serviceassistenter, så de får bredere funktioner end det rå rengøringsarbejde. Samtidig bliver de ledige klar til jobmarkedet via en meningsfuld aktivering," siger Ellen K. Lykkegård til Newspaq.

Men også på gartnerområdet, har man gode erfaringer med at opkvalificere folk, understreger hun.

"Samtidig får de ansatte en uddannelse, som de også kan bruge i det private, når der kommer gang i hjulene" siger Ellen K. Lykkegård.