home a/s Forbrugertillid og fremvisninger går hånd i hånd
Sammenhæng mellem fremvisningsindeks og handler
Færre på boligfremvisning i januar end i december. Flere hus-fremvisninger end for et år siden
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Det nye fremvisningsindeks fra Home og Danske Bank viser, at der i januar var færre boligkøbere på trapper og flisegange end ved udgangen af 2015.

Antallet af fremvisninger af huse og ejerlejligheder faldt med henholdsvis 0,6 % og 1,7 % fra december '15 til januar '16 (sæsonkorrigeret), når man måler som et tre-måneders glidende gennemsnit, viser Home Fremvisningsindeks.

Indekset er interessant, fordi det giver et tydeligt fingerpeg om, hvor mange bolighandler, der er i 'pipeline' de kommende måneder - og dermed også en indikation af, hvordan boligpriserne kan forventes at udvikle sig i den nærmeste fremtid. (se grafen i bunden for sammenhængen mellem fremvisninger og handler).

Nedgangen i fremvisninger er kommet samtidig med, at Danmarks Statistiks forbrugertillidsindikator faldt fra 6,1 i december til 4,6 i januar.

Forbrugertilliden afspejles i fremvisninger

Ifølge Home og Danske Bank er det påfaldende, hvor tæt en sammenhæng der er mellem udviklingen i forbrugertilliden og antallet af fremvisninger. Det sås senest i januar, hvor både forbrugertilliden og antallet af fremvisninger faldt, påpeger makro-økonom og analytiker i Danske Bank Mikael Milhøj. (se graf for sammenhæng mellem forbrugertillid og fremvisninger).

"Udviklingen på boligmarkedet og forbrugertilliden går typisk hånd i hånd. Når det går bedre på boligmarkedet, er danskerne typisk også mere optimistiske - og omvendt. Én af årsagerne til, at vi har set en bedring i danskernes økonomiske humør de seneste år hænger således også sammen med, at boligmarkedet klarer sig bedre," forklarer Mikael Milhøj.

Ifølge relationschef i Home Mads Ellegaard er den tætte sammenhæng naturlig:

"Forbrugertilliden siger noget om tiltroen til egen og landets økonomi. Særligt jobsikkerhed og lønforventninger har stor betydning for lysten til at handle bolig - der er den største privatøkonomiske investering for de fleste," siger Mads Ellegaard.

"Homes fremvisningstal viser så, i hvilken grad danskerne som boligkøbere rent faktisk bevæger sig ud for at se på boligerne. Det er den tydeligste indikator for, hvor meget der vil blive handlet bolig inden for en relativ kort tidshorisont. Derfor følges forbrugertilliden og fremvisningstallene så pænt," uddyber Home-chefen.

År- til-år: Flere fremvisninger på huse

Han understreger, at boligmarkedet på ingen måde 'gik i sort' i januar - trods nedgangen i fremvisninger.

"Der var stadig et relativt stort antal fremvisninger for årstiden. For husene var der endda flere fremvisninger end for et år siden, men for lejlighederne var der tale om en tydelig tilbagegang i forhold til året før. Det skyldes en ekstremt høj aktivitet for et år siden som følge af, at renten dykkede helt ned under gulvbrædderne, og det gav efterfølgende et unormalt stort antal handler på lejlighedsmarkedet, som er mere rentefølsomt end villamarkedet," forklarer Mads Ellegaard.

Mikael Olai Milhøj, Danske Bank, siger:

"Fremvisningstallene for januar indikerer, at vi ikke skal regne med at se lige så høj aktivitet på boligmarkedet i 1. kvartal i år, som det var tilfældet i 1. kvartal sidste år. Når det er sagt, er renterne begyndt at falde igen, bl.a. som konsekvens af, at Den Europæiske Centralbank, ECB, sandsynligvis vil sætte renten yderligere ned. Det betyder også, at boligrenterne er blevet lavere, hvilket kan være med til at øge aktiviteten de kommende måneder. Højere udbetalingskrav trækker nok lidt den anden vej, selvom det er svært at sige, om det får en større betydning. "

Se venligst uddybning, grafer og tabeller for boligfremvisningerne i vedhæftede dokumenter.

Resumé - Home Fremvisningsindeks, januar 2016

homes fremvisningsindeks, der måler udviklingen i antallet af fremvisninger hos home, viser, at antallet af fremvisninger af huse og ejerlejligheder faldt med henholdsvis 0,6 % og 1,7 % fra december 15 til januar 16 (sæsonkorrigeret), når man måler som et tremåneders glidende gennemsnit.

Trods færre fremvisninger i januar var antallet af fremviste huse og ejerlejligheder stadig henholdsvis 1,6 % og 1,9 % højere sammenlignet med for tre måneder siden.

I januar i år var der 0,8 % flere fremvisninger af huse sammenlignet med januar sidste år, mens antallet af fremviste ejerlejligheder faldt med 7,2 % i samme periode.

Kilde: Home & Danske Bank

Yderligere oplysninger:

Home a/s

Relationschef Mads Ellegaard

tlf.: 504050

mael@home.dk

Danske Bank

Analytiker Mikael Olai Milhøj

Phone: +45 45 12 76 07

Mobile: +45 28 18 69 08

milh@danskebank.dk
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.