Forbrug stjæler vores tid
Vi knokler røven ud af bukserne for at få råd til et samtalekøkken. Men vi er så stressede, at vi ikke har tid til at bruge det. "Drop overforbruget og vær sammen med børnene", skriver forfatter.

Mp3-afspillere, mobiltelefoner og mærketøj. Forbrug er blevet selve livsnerven i den vestlige verden.
Men jo mere vi forbruger, des mere må vi arbejde. Imens kompenserer forældre for tabt tid med ungerne ved ? ja ? at forbruge endnu mere.

Den svenske forfatter og journalist Katarina Bjärvall beskriver i sin nye bog Vi vil have mere den onde forbrugsspiral, som gennemsyrer Vesten og dens moderne familie.
»Folk tror, de kan købe sig fra deres manglende tilstedeværelse. De presser oplevelser og ting ind i deres korte tid med børnene,« siger Katarina Bjärvall, der ikke tror på begrebet kvalitetstid .

Mere kvantitetstid

»Det gælder om at have kvantitetstid. Det vil sige masser af tid med børnene, hvor man gør almindelige ting, laver mad eller gør rent, sammen. Her skal mændene mere på banen, for vi skal ikke tilbage til 1956, hvor kvinden står med lyserøde kinder og børn, der hænger i skørterne,« siger Katarina Bjärvall.

Ifølge hende er løsningen ikke mindre arbejde.
»Men vi bliver nødt til at spørge os selv, om de ting vi køber, virkelig vil gøre os lykkeligere eller ej,« siger hun.

Lektor i samfundsvidenskab Klaus Rasborg fra Roskilde Universitetscenter bekræfter, at forbrugsspiralen også gælder herhjemme.
»Vi knokler røven ud af bukserne for at få råd til et samtalekøkken. Men vi er så stressede, at vi ikke har tid til at bruge det« siger han og forklarer, ligesom forfatteren, udviklingen med en generel velstandsstigning.

Skaber identitet

»Tidligere handlede forbrug om nøgen overlevelse. Nu stiller vi krav til den fortælling, der følger med produktet. Forbruget bliver led i en selviscenesættelse og er med til at skabe identitet,« siger han.

Helle Westerbye-Juhl, Reerslev, undgår som mor til Nicolai på 11 og Emilie på 8 bevidst forbrugsspiralen.
»Jeg har altid prioriteret at tjene færre penge, men så have tid til mine børn. Jeg sætter enormt højt at lave mad sammen med dem, lave lektier, læse historier og bare være sammen med dem.«

Som kommunal distriksleder er Helle Westerbye-Juhl hjemme klokken 12 hver dag.
»Så kan børnene være sammen med mig. Hvis de altså har lyst,« siger hun.