Forældre vil have skolefotos redigeret
Forældre vil have, at deres små guldklumper skal være perfekte på skolefotografiet. (Foto: Scanpix)
Skolefotografer skal fjerne bumser, gøre tænderne hvide og nogle gange gøre børnene slankere.

I denne selvfikserede Instagram-verden kan man ikke have en blå tand eller en delle for meget. Heller ikke selv om du kun er et lille barn.

Således oplever flere og flere skolefotografer, at de får henvendelser fra forældre, som ønsker af "forskønne" deres barns skolefoto.

DR.dk har talt med Edyta Sørensen, som er skolefotograf i firmaet IPerspektiv.

– Jeg redigerer hele tiden. Nogle forældre kan jeg overbevise om at lade være med at ændre for meget, men nogle forældre vil absolut have, at det skal ligne et maleri, fortæller fotografen, som forsøger at få forældrene til at vælge den naturlige løsning, fordi hun ikke mener, at retouchering er nødvendig.

– Jeg siger: Prøv at se, hvor fantastiske de faktisk er. Det er jo dokumentation af barndommen. Ifølge hende er det helt ned til vuggestuealderen, at forældre efterspørger redigerede billeder, fordi de vil have glansbilleder.

Tilbage i 1979/80, hvor dette prægtige skolefoto er fra, blev der ikke redigeret noget som helst ud. Scanpix

 

En anden fotograf, Lene Jensen, fra Gauss Foto, fortæller:

– Vi oplever, at forældrene bliver mere pertentlige over deres børn. Forældre vil oftere have bumser, sår og plastre fjernet. Så jeg synes, forældrene bliver mere og mere krævende. Men vi prøver at skrue lidt ned for det. Det er jo skolefotos. Hvis de vil have et perfekt Hollywood-billede, så kan de komme ned i studiet, siger hun.

– Vi har en politik om, at det skal være så naturligt som overhovedet muligt. Er der en dreng på 17 år med bumser, så fjerner vi dem ikke, så han kommer til at ligne James Dean, siger hun.

På den anden side vil hun nødigt se en grædende teenager, der smider sit skolefoto i skraldespanden, inden det overhovedet er kommet med hjem. Derfor lægger Gauss Foto altid et lille filter på og mindsker de værste bumser.

Hvad skal væk?

Tit og ofte vil forældre have fjernet en savlplet fra et barns trøje, sår og eksem i ansigtet, skrammer, plastrer og pletter på mindre børn.

Engang imellem skal børnenes tænder også gøres hvidere, hvis der for eksempel er misfarvninger eller en død tand.

Indimellem er der forespørgsler om, at buttede børn skal gøres slankere på billedet.

For ældre børn er det ofte bumser, der skal væk.

For de ældre børn skal der i mere sjældne tilfælde fjernes piercinger og mærker fra piercinger, der er taget ud.

Børns vilkår advarer

 

Seniorkonsulent Bente Boserup fra Børns Vilkår advarer om redigering af børns billeder. For dermed dyrker forældrene den perfekthedskultur, som børn slås med dagligt, lyder det.

– Vi arbejder meget med børn og unge, der ikke trives, som ikke synes, at de er gode nok, pæne nok eller elsket. Det her er jo som at smide benzin på bålet, når forældre på den måde fortæller børnene, at de ikke er gode nok.

– Når en bums, et plaster og en tand, der er slået ud, og en bule ikke er godt nok og skal retoucheres væk, så fortæller forældrene børnene, at de ikke er gode nok, som de er, siger hun.

 

 

 

 

via Listen To News