Forældre undervurderer børns druk
Mange danske forældre tror, at netop deres barn drikker mindre alkohol end andre teenagere.

Forældre til teenagere i 13-15-årsalderen har ikke et helt realistisk billede af, hvor meget alkohol deres børn reelt konsumerer.

Kun seks procent af forældrene vurderer, at deres søn eller datter drikker lige så meget alkohol som andre unge på samme alder. Ingen forældre har mistanke om, at deres barn drikker mere end andre 13-15-årige.

Det fremgår af tal, som tænketanken Mandag Morgen og Trygfonden har trukket ud af en stor undersøgelse om børneliv for Politiken.

Som områdechef i Trygfonden Ulrik Kampmann siger, kan det tyde på, at danske forældre er lidt "overoptimistiske" med hensyn til deres børns drikkevaner.

Samme materiale viser, at 20 procent af fædrene og mødrene har indtryk af, at deres børn drikker lidt mindre end deres jævnaldrende, mens hele 72 procent er af den overbevisning, at deres unge teenager slet ikke rører noget med promiller i.

- Regnskabet passer jo ikke helt, når langt de fleste tror, at deres barn er mere dydigt end gennemsnittet, hvad angår alkohol, konstaterer Ulrik Kampmann over for Politiken,

Overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen er overrasket over tallene. Hun får ellers mange henvendelser via blandt andet sin brevkasse fra forældre, der er bekymrede for unges drikkeri. Men det er en generel bekymring.

- Hvis de samtidig ikke er opmærksomme på deres egne børns drikkeri, er der tydeligvis behov for mere information.

Danske unge er indehavere af flere europæiske drukrekorder. Blandt andet viste en undersøgelse i maj, at 15-16-årige danskere både drikker mere, oftere og større mængder ad gangen end stort set alle deres jævnaldrende i 35 lande.

En typisk dansk teenager indtog i 2011 9,7 centiliter ren alkohol. Det er dobbelt så meget som det europæiske gennemsnit på 5,1 centiliter, viser undersøgelsen med navnet ESPAD (Det Europæiske Skoleprojekt for Alkohol og Andre Stoffer).

/ritzau/