Forældre frygter tab af nærvær på fritidshjemmene
Der vil stadig være masser af fokus på det enkelte barn i SFO erne, lover rådmand Louise Gade.

»Hvornår er der valg igen?«

Sådan spurgte børnene fra Ringgårdens Fritidshjem, da de fik at vide, at deres fritidshjem er udset til at lukke til sommer. Den beslutning krævede i hvert fald en udskiftning på borgmesterposten, mente de.

Helt så voldsomt udtrykker forældrerepræsentanter fra de lukningstruede fritidshjem sig ikke, selvom de er kede af og frusterede over udsigten til, at deres børn skal flyttes til en langt større SFO-afdeling. I området omkring Møllevangskolen bliver tre fritidshjem lukket, og dermed vokser børneflokken på de to resterende SFO-afdelinger betragteligt.

»Vi er kede af at miste de små enheder, og vi kan godt være bekymrede for, om man kan skabe de små rum med fred og ro i en så stor SFO. Vi har netop valgt fritidshjemmet, fordi vi synes, børnene har godt af at komme væk fra skolen til fred og ro,« siger Marlene Sørensen, der er formand for forældrebestyrelsen på Møllevangens Fritidshjem.

Tragisk

Den holdning deler Elvin Odgaard fra forældrebestyrelsen på Ringgårdens Fritidshjem.

»Det er problematisk, at de små enheder forsvinder, for det giver mulighed for et helt andet nærvær. Jeg synes, det er vigtigt, at der er et brud mellem skole og fritid, og det er tragisk, at man afvikler hele fritidshjemskulturen ved at lave det til SFO. Jeg tror, man vil se tilbage på det, og se, at man har tabt nogle børn på gulvet, som har brug for mere nærhed og mindre rammer, end man giver dem i den nye struktur,« siger han.

Rådmanden for Børn og Unge, Louise Gade (V), frygter ikke, at de større rammer vil blive et problem.

»Enhver forandring fremkalder en bekymring, og det har jeg fuld forståelse for. Jeg mener dog ikke, der er anledning til at være bekymret for nærværet for børnene. Der vil stadig foregå en pædagogisk indsats i mindre grupper i SFO erne, og man vil stadig tage udgangspunkt i børnenes forskellige behov,« siger rådmanden, som ser store fordele ved den nye struktur på fritidsområdet.

»Vi kan få et langt bedre samspil mellem skole og fritid, og vi kan bedre hjælpe børn, der har særlige behov for at blive understøttet fagligt eller socialt, fordi der vil være en sammenhæng mellem skole og fritid,« siger hun.

Rådmanden vil ikke tage stilling til forvaltningens konkrete forslag om at lukke de fem fritidshjem, før forældre og personale har fået lov at give deres holdninger til kende i høringsfasen.

Børnetal ændrer sig

»Men når vi lægger institutionerne ind under fælles ledere, er det naturligt at se på, hvordan vi kan udnytte de fysiske lokaler bedst, og børnetallet ændrer sig jo. Nogle steder i byen falder det og andre steder stiger det, og uanset om der havde været det budgetforlig eller ej, så vil der være institutioner, der lukker, og andre, der åbner,« forklarer Louise Gade.