For få læger til hjertepatienter
Tusindvis af danskere venter i årevis på en hjerteoperation, fordi lægerne selv skal sørge for deres uddannelse.

Danske hjertepatienter står i kø i over to år, mens de venter på at blive opereret for hjerteflimmer. Det sker, selvom behandlingsgarantien er på to måneder. Danmark har nemlig alt for få hjertelæger til at foretage operationerne. Situationen har tvunget hjertelægerne til at bede om støtte fra et medicinalfirma, så flere læger kan blive uddannet. Den løsning er dog ikke garanteret positiv for patienterne.

»Det er klart, at det giver en risiko for, at man kan komme i et afhængighedsforhold til de private hænder, der betaler. Det kan bringe os i en situation, hvor patienten bliver behandlet med udvalgte produkter, selvom de måske reelt ikke havde brug for behandlingen,« advarer overlæge Peter Steen Hansen fra Skejby Sygehus? hjertekirurgiske afdeling.

Overlægen understreger, at han føler, at han sammen med andre hjertelæger fra Dansk Cardiologisk Selskab har sikret sig så godt som muligt mod indflydelse fra firmaet Johnson & Johnson, som i de næste fem år støtter uddannelsen af fem danske læger samt 15 læger fra Sverige og Norge med i omegnen af 10 millioner kroner.

Aftalen er kommet i stand, fordi det offentlige kun yder beskeden støtte til uddannelse af hjertelæger, så de kan lave vanskelige operationer med sonder. Derfor må lægerne selv søge fonde og stå for finansieringen af uddannelsen, der varer et år på et udenlandsk center med den nødvendige ekspertise.

De vanskelige forhold betyder, at Danmark i dag kun råder over 10-15 læger, som kan udføre operationerne.

»Det er ikke nok. Vi har på kort og lang sigt brug for mindst dobbelt så mange. Ellers kan vi ikke dække behovet,« lyder meldingen fra Peter Steen Hansen.

I dag anslår man, at 5.000 danskere brug for en operation, som hjælper til et bedre liv, hvor de syge ikke bliver forpustede, har det dårligt og bliver fysisk svækkede, så de ofte er langtidssygemeldte. Alligevel bliver kun 800 opereret hvert år.

Formanden for amternes sundhedsudvalg, Bent Hansen (S), kender ikke til problemet i forvejen, men han oplyser til nyhedsbureauet DNY, at historien er et godt eksempel på et typisk problem med flaskehalse.

»Vi vil kigge på det,« lyder det fra Bent Hansen, som fra årsskiftet er formand for landets regioner.