Falck For børn slutter indbrud ikke når tyven går
Det er meget vigtigt at sørge for, at barnet igen bliver tryg ved sine omgivelser efter et indbrud, fortæller chefpsykolog Annette Gaard.
Det kan være en meget ubehagelig oplevelse, når der bliver begået indbrud i hjemmet. Særligt børn kan have brug for hjælp til at komme videre.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
I julen samles familier over hele landet. Det betyder, at mange huse bliver efterladt tomme, og det ved indbrudstyve. Derfor er årets største højtid også højtid for indbrud.

Selvom man ikke er hjemme, når tyvene kommer på uanmeldt besøg, kan et indbrud efterlade mentale mén, som ikke bare heler af sig selv. Særligt børn kan have svært ved at tackle oplevelsen.

"Det er meget forskelligt, hvordan børn reagerer. Nogle bliver ikke så berørt af oplevelsen, mens andre kan komme til at føle sig utrygge i deres eget hjem. I sådanne situationer er det meget vigtigt at sørge for, at barnet igen bliver tryg ved sine omgivelser", siger Annette Gaard, der er chefpsykolog i Falck Healthcare.

I 2013 var den 24. og den 25. december de dage, hvor der var henholdsvis næstflest og flest anmeldelser om indbrud i løbet af hele året. Det viser tal fra Det Kriminalpræventive Råd.

Gode råd til at hjælpe børnene videre:

Sæt ord på det, der er sket - åben tale skaber vished og afdækker barnets eventuelle fantasier omkring indbruddet. Tavshed kan give anledning til mere usikkerhed.

Brug korte og tydelige forklaringer - vær konkret og undgå lange udredninger, da sådanne risikerer at forvirre barnet yderligere.

Tillad barnet at reagere på sin egen måde - der er mange måder at reagere på, og barnet skal ikke reagere på nogen bestemt måde for at reagere "rigtigt".

Fortæl barnet om strategierne - vis, at du har en plan for det, som skal ske (oprydning, forsikring, politi, etc.). Og hvis barnet spørger, så fortæl også, hvad du vil gøre, hvis ulykken skulle ske igen.

Tag dig tid til at tale med barnet - vis, at du gerne vil skabe klarhed, hvis/når barnet henvender sig med spørgsmål efterfølgende. Barnet kan vende tilbage til hændelsen lang tid efter og har ikke nødvendigvis en masse spørgsmål i tiden kort efter. Nogle gange bearbejdes oplevelsen via leg.

Vigtigst af alt - barnet læser din reaktion, så hvis du som forælder viser, at du godt kan tackle indbrud, så beroliger det også barnet.

Netværk og professionel hjælp - påvirker indbruddet dig selv i en sådan grad, at du ikke kan støtte dit barn som ønsket, kan dit netværk måske hjælpe dig i et eller andet omfang. Professionel hjælp kan også være en mulighed, hvis du eller dit barn er meget påvirket.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.