Folkekær skuespiller er død efter sygdom
Døde lørdag på Frederiksberg Hospital. Foto: WILMANN, THOMAS / POLFOTO
Den prisbelønnede skuespiller Henning Moritzen er død, 84 år gammel.

Den 84-årige skuespiller Henning Moritzen er død efter et hjertestop lørdag på Frederiksberg Hospital.

Den kendte og elskede skuespiller og filmmand nåede i løbet af sin karriere at medvirke i næsten 70 film- og tv-produktioner. Hertil kom et hav af roller på de skrå brædder.

Han blev i april indlagt, da han skulle have foretaget en bypass-operation i benet. I den forbindelse holdt han op med at trække vejret og blev lagt i respirator. Senere gik det dog fremad, og han var kommet ud af respiratoren og på plejehjem.

Henning Moritzen høstede et hav af priser i løbet af sin meget aktive karriere. Både i 1961 og 1962 vandt Moritzen Bodil-statuetter for bedste hovedrolle i "Forelsket i København" og året efter for bedste birolle i "Harry og kammertjeneren".

I alt fik han tre af de eftertragtede statuetter - den sidste for filmen "Dansen med Regitze". Og det er blot et udpluk af de priser, som skuespilleren har modtaget.

Da han i 2001 havde spillet Jeronimus i "Maskerade" på Folketeatret, besluttede han, at det skulle blive karrierens sidste teaterrolle. Efterfølgende medvirkede han dog i en række film.

Privat var Moritzen i en lang årrække gift med skuespilleren Lise Ringheim, der døde i 1994.