Foghs ministre er fredede
Lim ? Anders Fogh Rasmussen skifter kun sjældent sine ministre ud. Han ikke tror på fyringer og rokader som politisk våben, og så har han Dansk Folkeparti i ryggen, vurderer politiske iagttagere

Forbrugerminister Lars Barfoed skal sandsynligvis heller ikke aflevere nøglerne til ministerbilen denne gang.
For statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skifter kun sjældent ud på ministerholdet, selvom hans ministre de seneste år er havnet i en stribe uheldige sager. Mens hans forgænger på posten, Poul Nyrup Rasmussen (S), benyttede sig af ministerrokade fem gange på seks år, har Fogh Rasmussen kun benyttet sig af ministerrokade en enkelt gang.
»Fyringer og regeringsrokader er noget, Anders Fogh meget, meget nødigt gør. Hans analyse er, at Nyrup i sin regeringstid ofte ikke slap godt fra nogen af delene,« siger politisk kommentator ved Dagbladenes Bureau Helle Ib.
Hun bakkes op af journalist og politisk kommentator Niels Krause-Kjær.
»Hvor Nyrup brugte det som et politisk instrument at fyre eller rokere ministre, når han var trængt, har Fogh den modsatte strategi,« siger han.
Men ministerfyringer og rokader afhænger også af den aktuelle parlamentariske situation:
»I en mindretalsregering uden fast flertal, som for eksempel Nyrups var i 90?erne, vil ministerfyringer oftere komme på tale for at tage luften ud af kritiske sager. Foghs situation er unik, fordi han har en mindretalsregering, men med et fast flertal,« siger lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.
Derfor behøver Fogh ikke at rette sig efter andre end Dansk Folkeparti. Når Dansk Folkeparti gang på gang har haft VK-ministres skæbner i hænderne, får det partiet til at fremstå magtfuldt, men taktikken har også konsekvenser, vurderer chefredaktør på Se & Hør Henrik Qvortrup.
»Faren for Pia Kjærsgaard er, at befolkningen vil opfatte Dansk Folkeparti som halevedhæng til regeringen, hvis partiet ikke snart gør alvor af alle deres mange trusler,« siger han.
Når Dansk Folkeparti sandsynligvis heller ikke denne gang vælter forbrugerminister Lars Barfoed, skyldes det strategiske overvejelser i DF-toppen, vurderer Helle Ib.
»Kalkulen hos DF har nok gået på, at regeringen og dermed grundlaget for VKO-flertallet har været ude i så mange problemer den seneste tid, at risikoen ved at fyre en konservativ minister er for stor,« siger hun.