Fogh vil stramme op på udleveringer
Efter afsløringer af amerikansk fangemishandling i blandt andet Afghanistan, vil statsministeren »skærpe opmærksomheden,« når Danmark udleverer fanger til andre lande.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er skuffet over de meldinger om mishandling af fanger i blandt andet Afghanistan og Irak, som løbende er kommet frem de seneste år. Mishandlingen får nu konsekvenser for danske fangeudleveringer, sagde han på sit ugentlige pressemøde i Statsministeriet tirsdag formiddag.

»Jeg bliver naturligvis skuffet hver gang, vi får rapporter om, at mishandling af fanger har fundet sted, og jeg fordømmer det på det stærkeste. Dernæst påvirker det naturligvis regeringens holdning, at det er sket. Det er klart, hvad enten det gælder USA eller andre lande, at vi har skærpet opmærksomheden omkring det her, og det påvirker selvfølgelig også de konkrete aftaler om fangeudveksling, som Danmark måtte indgå med andre lande,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren ville ikke komme nærmere ind på, hvordan Danmark konkret vil ændre praksis, og på spørgsmålet om, hvorvidt Danmark fremover vil udlevere fanger til USA, svarede han:

»Det tages der stilling til fra sag til sag. Der laves konkrete aftaler om udveksling af fanger, men det er der ikke noget nyt i.«

Statsministeren understregede samtidig kraftigt, at han ikke har mistet tilliden til USA som samarbejdspartner, sådan som udenrigsminister Per Stig Møller (K) forleden udtalte til Nyhedsavisen, at han havde.

»Nu tilkommer det jo udenrigsministeren selv at præcisere, hvad han har sagt. Men hans skarpe afstandstagen til mishandling af fanger og tortur er jeg naturligvis enig i.«

Regeringen har i flere uger været under hårdt pres efter, at en dokumentarfilm beskyldte danske soldater for at udlevere afghanske fanger til mishandling i en amerikansk fangelejr i Kandahar i Afghanistan. Senest har ti amerikanske forhørsledere fortalt, at der foregik mishandling af fanger i lejren.