Fogh tilfreds - oppositionen kræver mere
Selvom regeringen mener, at den med sin redegørelse nu har svaret på anklagerne om de danske soldater i Afghanistan, er oppositionen ikke tilfreds.

Redegørelsen blev fremlagt for Udenrigspolitisk Nævn onsdag, og den afviser samtlige anklager, som filmen »Den hemmelige krig« forleden rettede mod regeringen. Men oppositionen vil have uvildige eksperter på banen. Den radikale Naser Khader vil i første omgang have eksperter til at vurdere regeringens redegørelse, og Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF vil have en decideret uvildig undersøgelse af forløbet.

Udenrigsordfører Mogens Lykketoft (S) mener, at regeringens redegørelse twister virkeligheden:
»Der er brug for, at nogen bliver afhørt under vidneansvar. Helst også de udlændinge, der optrådte i filmen,« siger han, mens Enhedslisten eksempelvis ikke overbevist om, at 31 afghanske fanger ikke blev mishandlet, efter at danskerne afleverede dem til amerikanerne.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er ikke overraskende mere tilfreds med redegørelsen.
»Den afviser punkt for punkt de anklager, der er rettet mod regeringen,« forklarede han efter mødet om redegørelsen.

På spørgsmålet, om han var lettet, eller om han ligefrem havde forudset konklusionen i redegørelsen, som regeringen selv har lavet, trak han på smilebåndet.
»Den svarer fuldstændig til, hvad vi hele tiden har sagt, men det er meget nyttigt at få det skrevet så klart og tydeligt, som det fremgår af redegørelsen.«

Også forsvarsminister Søren Gade afviser en uvildig undersøgelse:
»Ingen sag er for lille, før oppositionen råber »undersøgelse«. Ingen af de oplysninger, vi er i besiddelse af, underbygger på nogen måde de påstande, som er fremkommet i filmen.«

Er du ikke interesseret i at blive renset af en uvildig undersøgelse?
»Læs nu redegørelsen. Den fastslår entydigt, at der ikke er foregået noget, der går på kompromis med regeringens holdning.«

Dansk Folkeparti er også tilfreds med redegørelsen, og dermed får oppositionen sandsynligvis ikke nogen undersøgelse, fordi de ikke kan samle flertal. Til gengæld kommer der sandsynligvis endnu et møde i nævnet om redegørelsen på onsdag.