Fogh og Merkel tror på ny EU-traktat
Tyskland vil præsentere en køreplan for den strandede forfatningstraktat, når landet overtager EU-formandsskabet.
Læs også: Merkel udskyder Femern-bro

Tyskland og Danmark skal gå forrest i kampen for at få den strandede EU-traktat på ret køl igen.

Det fastslog den tyske kansler Angela Merkel, da hun tirsdag besøgte sin danske kollega, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), på Christiansborg.

»Den periode, hvor vi skulle reflektere over traktatens fremtid er snart forbi,« sagde Angela Merkel, som har indledt en besøgsrunde i EU-landene for at tage temperaturen i debatten om forfatningstraktatens fremtid.

Tyskland overtager til nytår formandskabet fra Finland, og kansleren håber på at kunne vise vejen ud af det dødvande, der opstod, efter at vælgerne i Frankrig og Holland vendte ryggen til forfatningstraktaten.

»I slutningen af vores formandskab vil vi komme med en rapport, hvor vi kommer med en køreplan for, hvordan vi kommer videre. Så bliver det op til det franske formandskab i 2008 at afslutte debatten,« sagde Angela Merkel.

Men EU-borgerne skal ikke forvente en helt ny forfatningstraktat. Der bliver snarere tale om en udbygning af den gamle traktat, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen.

»Vi er enige om, at forfatningstraktaten er et godt udgangspunkt for det fortsatte EU-samarbejde. Forslagene i traktaten er åbenlyst rigtige i forhold til de udfordringer, som EU står over for. Vi skal have en mere effektiv og demokratisk beslutningsproces, hvis vi skal skabe et mere handlekraftigt EU.«

Efter mødet med den danske statsminister rejste Angela Merkel videre til Finland for at diskutere forfatningstraktaten med det finske formandskab.