Fogh mangler et projekt
Regeringen mangler et projekt at profilere sig på, lyder det fra flere eksperter. Men lidt is i maven kan være en fordel for statsministeren, mener hans tidligere spindoktor.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) mangler et projekt.

Sådan lyder diagnosen fra flere politiske eksperter ovenpå statsministerens nytårstale, der ikke indeholdt de store nye konkrete planer fra regeringen.

Og netop manglen på et projekt at sælge til vælgerne er et af regeringens store problemer, mener blandt andre redaktør på Ugebrevet A4 Per Michael Jespersen:

»Jeg tror, det bliver svært for ham (Fogh, red.) i den kommende tid. Det har kendetegnet hans regeringsperiode, at han hele tiden har haft et projekt. Først med skattestoppet og udlændingestramningerne siden med velfærdsreformerne. Men da han gik på sommerferie sidste år, havde han ikke et projekt at lancere, og det åbnede den politiske kampplads for oppositionen,« siger han.

Velfærdsdagsorden

Han undrer sig samtidig over, at statsministeren ikke langt tidligere har sat sig på velfærdsdagsordenen, som Socialdemokraterne til gengæld har udnyttet fuldt ud med løfter om flere milliarder kroner til den offentlige sektor:

»Han kunne have lukket den dør, der stod på klem for oppositionen, ved at love at sætte penge af til et serviceløft. Det gjorde han ikke, og derfor kunne Socialdemokraterne sparke døren helt op og sætte sig på velfærden,« siger han og tilføjer, at Fogh nu ydermere er fanget i, at han allerede har sagt, at der ikke følger flere penge med den bebudede kvalitetsreform af den offentlige sektor. Redaktør for Ugebrevet Mandag Morgen Noa Redington forventer heller ikke de store udspil fra statsministeren i den kommende tid:

»Skattedebatten er jo parkeret, så der først kan komme lettelser efter næste valg. Desuden kan den offentlige sektor ikke rumme så mange andre forandringer,« lyder hans vurdering.

Til gengæld forventer han en regeringsrokade i løbet af det næste halve år:

»Det virker som om, regeringen er lidt udtømt for energi, og en rokade skal jo komme et stykke tid inden valget.«

Statsministerens tidligere spindoktor Michael Kristiansen mener dog, at det er fornuftigt for Fogh at se tiden an i stedet for nu at lancere nye store planer for Danmark.

»Det er lidt svært at se, hvad han vil med kvalitetsreformen, men man må jo vente og se, om den kan opfylde behovet. Derudover er der ikke noget stort samfundsproblem, som vælgerne forventer en løsning på, og derfor kan det være smart at have lidt is i maven, inden han kommer med nye udspil. Ellers kommer det til at virke desperat.«