Iraks nabolande og alle de øvrige lande i den mellemøstlige region skal hjælpe med at skabe fred i Irak. Det har Tony Blair netop forslået imens den amerikanske præsident Bush noget fodslæbende hilser gode forslag velkomne. Nu støtter Anders Fogh Rasmussen ideen om, at involvere Syrien i arbejdet for at standse krigshandlingerne i Irak.
»Jeg håber, at der inden alt for længe bliver indkaldt til en international konference med det tema på dagsordenen, hvordan man kan styrke genopbygningen af Irak. Og da håber vi på, at Iraks naboer vil bidrage konstruktivt. Vi har bemærket, at der fra syrisk side har været udtrykt en positiv interesse for at medvirke konstruktivt,« siger Anders Fogh Rasmussen.
Han holder stadig de irakiske kort tæt til kroppen, og vil ikke sige noget om, hvilke nye skridt Danmark eller koalitionen vil tage i Irak, men han mener, at nabolandene kan komme til at spille en vigtig rolle. Også selvom flere af dem med Iran i spidsen er i voldsomme konflikter med særligt USA.
»Jeg tager ikke stilling til i hvilket omfang og hvordan for eksempel Iran kan drages ind. Men der er mange andre lande i regionen. Også mange andre, der er meget interessante,« siger Anders Fogh Rasmussen.
Tidligt på tirsdagen kritiserede socialdemokraternes Mogens Lykketoft regeringen for at smøle med sin Irakpolitik. Lykketoft har samtidig kritiseret statsministeren for at være i lommen på USA i spørgsmålet om en ny strategi i Irak.
Den konservative forsvarsordfører, Helge Adam Møller, mener ikke, at der er noget underligt i, at den danske regering følger signalerne fra London og Washington, men understreger dog, at den danske strategi ikke har ændret sig, sinde de danske tropper gik ind i Irak for cirka tre år siden.
»Vi yder en vigtig indsats, men briterne og amerikanerne har henholdsvis 20 og 300 gange så mange soldater dernede som os. Derfor er det meget rimeligt, at de store nationer tager initiativerne,« siger han. Helge Adam Møller tilføjer, at den seneste meningsmåling i Jyllands-Posten, der viser, at et flertal af danskerne vil have de danske soldater ud nu, ikke ændrer hans holdning.
»Sikkerhedssituationen ville nok ikke ændre sig specielt, selvom Danmark trak sig ud nu. Men hvis alle 25 lande gjorde det, ville situationen blive 10 eller 20 gange mere alvorlig med 10 eller 20 gange flere dræbte,« spår han.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.