Fogh fastholder tilbagetrækning
Uanset at USA vil sende 20.000 soldater til Irak for at forbedre sikkerheden, fortsætter Danmark med sin planlagte langsomme tilbagetrækning.

Læs også:
- Analyse: Hvad nu, USA?
- Bush kæmper for eftermæle
- Per Stig tilfreds med Irak-plan

Det er omkring 13 timer siden, at den amerikanske præsident, George Bush, offentliggjorde, at USA vil sende 20.000 soldater mere til Irak for at forbedre sikkerheden i det centrale Irak – især i Bagdad. På et pressemøde i Vejle torsdag slog den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fast, at det ingenting ændrer ved planerne for de danske soldater i det sydlige Irak.

»Vi har noteret os, at Bush vil sende flere soldater til Irak. Det er en amerikansk beslutning baseret på en analyse af, hvad der skal til her og nu, og det tager vi til efterretning,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Han understregede, at den danske tilstedeværelse selvfølgelig er knyttet til, hvordan situationen udvikler sig.

»Men i det sydlige Irak, hvor de danske soldater opererer, går det i retning af, at irakerne selv overtager ansvaret. Derfor holder vi fast i vores linje med at trappe langsomt ned på antallet af danske soldater i Irak,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Ifølge ham har regeringen en forventning om, at irakerne inden for en måned kan overtage ansvaret i det tredje af de fire områder, som det sydlige Irak er inddelt i. Det vil betyde, at irakerne selv har ansvaret for sikkerheden i tre af fire områder. Derudover har regeringen en forventning om, at irakerne kan overtage ansvaret for det fjerde område i det første halvår af 2007.

»I takt med det kan vi tilpasse antallet af danske og britiske soldater i området,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Han vil ikke bedømme, om 20.000 soldater er den rigtige løsning.

»Den irakiske regering har fremlangt en sikkerhedplan, som fastslår, at det er nødvendigt med flere soldater, og den tager dermed et medansvar for, at der skal flere soldater til i Bagdad. Jeg kan ikke vide, om det hjælper. Men vi deler ønsket om en bedre sikkerhedssituation,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Han erkendte, at det er tydeligt, at koalitionen ikke har nået de mål, som den gerne ville, så hurtigt som den ville.

»Men så må vi jo overveje, hvordan vi kan gøre det anderledes. Det er ikke noget, der giver anledning til selvransagelse. Vi må følge den strategi, som vi har valgt fra starten af. Nemlig at de skal selv overtage ansvaret. Det er den linje, vi hele tiden har fulgt, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Han mener ikke, at situationen i Irak kan løses med millitære midler alene, der skal også en politisk løsning til. Det er vigtig med en freds- og forsoningsplan, som sikrer, at sunnierne bliver inddraget, at der bliver skabt job, bedre udviklingsmuligheder, og at forsyningen af el og vand kommer i orden, mener han. Ikke mindst for at undgå rekruttering af terrorister.

Ifølge statsministeren har den amerikanske præsident Bush sagt, at han synes, at den danske linje »giver fornuft«.

»Så der er ingen problemer med Bush,« fastslog han.

Anders Fogh Rasmussen afviste, at Danmark stikker halen mellem benene.

Bent Bendtsen tilføjede: »Det her har intet ændret ved vores indsats.«

Han ville hverken uddybe eller kommentere, hvad han havde ment tidligere på dagen, da han udtalte, at han »ikke var imponeret«.

Endelig afviste statsministeren at »indgå studehandler med diktaturstater i regionen«. Han ser dog gerne, at koalitionen inddrager lande i regionen, der vil bidrage konstruktivt.