Fogh efterlyste mere ansvarlighed
Alle danskere har et ansvar for, at Danmark bliver et attraktivt land, sagde statsministeren i sin nytårstale.

Læs også:
S: Fogh mangler idéer
Dokumentation: Statsministerens nytårstale

Ansvar. Anstændighed. Frihed.

Værdierne var ikke til at tage fejl af, da statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) mandag aften holdt sin nytårstale fra Marienborg,

Flere gang roste statsministeren udviklingen i den offentlige sektor, men understregede samtidig vigtigheden af, at danskerne selv bidrager med et stykke arbejde:

»Vi skal have vuggestuer og børnehaver af høj kvalitet, hvor børnene får omsorg og udfordring,« sagde Anders Fogh Rasmussen men tilføjede:

»Men som forældre har vi også et ansvar for at give os tid sammen med vore egne børn.«

Eller:

»Skolen skal have høj kvalitet, hvor børnene lærer det faglige og det kreative. Men som forældre har vi også et ansvar for, at børnene er klar til at modtage undervisning, blandt andet ved at de møder udhvilede og har lavet deres lektier.«

Også ’danskere med indvandrerbaggrund’ fik besked på at yde deres del af arbejdet, ligesom ’virksomhedsledere’ blev mindet om, at de har et ansvar for, »at virksomhederne opfører sig anstændigt.«

Det hele startede ellers som lyn og torden. Statsministeren kastede sig efter et enkelt ’Godaften’ ud i Muhammed-krisen, hvor der igen var ros til den danske vedholdenhed.

»I dag står der respekt om Danmark. Fordi vi stod fast, da vore grundlæggende værdier kom under pres. Vi stod vagt om ytringsfriheden, som er den mest kostbare frihedsrettighed, vi har.«

Også i Irak handlede det om ansvar. Her antydede Anders Fogh Rasmussen, at 2007 kan blive året, hvor danskerne forlader Mellemøsten:

»Jeg håber, at 2007 bliver året, hvor irakerne selv kan overtage ansvaret for sikkerheden i Sydirak, hvor Storbritannien og Danmark arbejder sammen,« sagde statsministeren og sendte samtidig sin medfølelse til de afdøde danske soldaters pårørende.

Undervejs var der også opmuntrende ord til »de skiftende regeringer, der siden 1982 har ført politik med langsigtet økonomisk stabilitet og holdbarhed som mål.« Samtidig var der også ros til både fagbevægelsen og arbejdsgiverne for deres »ansvarlighed«.

Endelig fik de mange offentligt ansatte, der berøres af kommunalreformen, et klap på skulderen:

»Jeg appellerer til, at vi alle bakker dem op – og viser lidt tålmodighed, indtil alt det nye er kørt i gang,« sagde Anders Fogh Rasmussen.