Fogh beskyldes for manipulation
Regeringens rapport om Afghanistan-sagen er manipulerende og vildledende, mener folkeretsekspert og en samlet opposition. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) nægter at lade en uvildig undersøgelse tjekke om anklagerne i sagen holder.

På trods af at både eksperter og oppositionen i skarpe vendinger kritiserer regeringens redegørelse i Afghanistan-sagen, vil statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ikke tillade en uvildig undersøgelse af de påstande, som fremsættes i dokumentarfilmen ?Den hemmelige krig?.

Det blev klart efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn tirsdag aften, hvor statsministeren endnu en gang afviste at have vildledt Folketinget i sagen om danske soldaters udlevering af tilfangetagne afghanere til påstået mishandling hos amerikanske styrker. »Der er ikke fugls føde på den sag. Vi har ikke fået et eneste spørgsmål, som vi ikke har kunnet give svar på,« siger Anders Fogh Rasmussen og henviser til regeringens egen redegørelse af sagen, som blev fremlagt i sidste uge.

Men det er en af landets fremmeste eksperter i folkeret uenig i.

»Det er behændigt for regeringen, at den med sin egen redegørelse frikender sig selv,« siger professor i forfatningsret Frederik Harhoff ved Syddansk Universitet. Han finder regeringens redegørelse kritisabel.

Blandt andet mener han, modsat redegørelsen, at de 31 tilbageholdte afghanere, som i 2002 blev overgivet til amerikanerne, rent faktisk var krigsfanger.

»De var krigsfanger og skulle behandles som sådan. Uanset om de senere viste sig at være uskyldige,« siger Frederik Harhoff.

Det samme mener socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft.

»Jeg mener, at regeringens redegørelse er stærkt manipulerende og stærkt vildledende lige som nogle af de svar, statsministeren og forsvarsministeren tidligere har afgivet i denne sag,« siger Lykketoft, som bakkes op af ordførerne fra De Radikale, SF og Enhedslisten.

Oppositionen erkender, at den ikke kommer langt med kravet om en uvildig undersøgelse uden et flertal i Folketinget. Men skulle det opstå efter næste valg, vil en socialdemokratisk ledet regering ifølge Mogens Lykketoft stille krav om en uvildig undersøgelse.

Dansk Folkeparti er tilfreds med regeringens undersøgelse af sagen.

»Man råber på en uvildig undersøgelse snart hver anden dag. Vi kan ikke bruge Folketingets og skatteborgernes tid på det,« siger udenrigsordfører Søren Espersen (DF).

Fakta:

Regeringen bliver blandt andet beskyldt for indtil nu at have holdt det skjult for Folketinget, at den amerikanske præsident George W. Bush havde fortalt, at Geneve-konventionen kun ville blive overholdt »i det omfang, det var passende«. Denne tilføjelse kalder eksperter en »gummiparagraf«, fordi den lader de konkrete beslutninger være op til USA.