Fogh afviser film-anklager
Statsministeren kalder dokumentarfilm om Afghanistan »gammel kendt stof, men med ny spændende underlægningsmusik og en dramatisk iscenesættelse«.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser samtlige anklager i dokumentarfilmen »Den Hemmelige Krig«. Selvom han ikke selv havde set filmen, forklarede han på sit pressemøde tirsdag, at indholdet i filmen er »gammel kendt stof, men med ny spændende underlægningsmusik og en dramatisk iscenesættelse«.

Filmens anklage lyder, at de danske styrker skulle have videregivet 31 personer til amerikanske styrkers varetægt, hvorefter de blev udsat for tortur og mishandling. Samt at regeringen talte mod bedre vidende, når den oplyste til Folketinget, at amerikanske soldater behandlede fangerne efter Geneve-konventionen.

Men anklagerne er ifølge Fogh usande:

»Regeringen har ingen som helst anledning til at tro, at tilbageholdte skulle blive udsat for mishandling ved at blive overgivet i amerikansk varetægt,« forklarede han.

Samtidig afviste statsministeren at svare på, om regeringen i forbindelse med den redegørelse, den har lovet, har tænkt sig at spørge amerikanerne, om torturhandlingerne rent faktisk fandt sted.

»Vi har ingen anledning til at tro, at det skulle være tilfældet. Nu går vi i gang med at lave en redegørelse. Jeg vil ikke på nuværende tidspunkt sige, hvordan vi laver den redegørelse,« sagde han.

Endelig afviste Anders Fogh Rasmussen oppositionens krav om en egentlig undersøgelse af forløbet:

»Jeg synes ærlig talt, at det er lidt ynkeligt, at partier, som i sin tid støttede aktionen i Afghanistan, nu skruer sig helt op i det røde felt uden at interessere sig for kendsgerninger. Det er selvfølgelig et helt gennemskueligt forsøg på at mistænkeliggøre regeringen. Det er, hvad det er, men det er jo en mistænkeliggørelse af de soldater, der har ydet en stor indsats i Afghanistan.«

En samlet opposition fastholder dog kravet om en undersøgelse og bebuder en byge af spørgsmål om sagen.