Første svensker i rummet
Efter flere dages venten kunne Discovery-rumfærgen med svenskeren Christer Fuglesang ombord lette.

Efter 14 års forberedelser og et par ekstra dages venten blev svenskeren Christer Fuglesang natten til søndag den første skandinav i rummet. Klokken 02.47 dansk tid gik fuglesangs drengedrøæm i opfyldelse, da rumfærgen Discovery lettede fra Kennedy Space Center med kurs mod den internationale rumstation, ISS.

Den 49-årige svensker får en nøglerolle blandt missionens syv astronauter. To gange skal han på sekstimers rumvandringer for at udbygge rumstationen. Turen er planlagt til at vare 12 dage.

Egentlig skulle rumfærgen Discovery have været sendt af sted natten til fredag, men opsendelsen blev i to omgange udskudt på grund af dårligt vejr, mens Fuglesang og de seks andre måtte sidde i karantæne og kigge spændt på himlen.

Den ventende astronaut er nærmest blevet en legende i Sverige. Fuglesang blev valgt ind i det europæiske astronautkorps i 1992, og siden har han knoklet for at blive sendt i rummet som den første skandinav. Han lærte blandt andet russisk, så han kunne tage en kosmonautuddannelse i Rusland.

Christer Fuglesang medbringer blandt andet elgkød og småkager på turen.