Første læge i det forulykkede tog på Storebælt: Sådan greb vi arbejdet an
Ved ulykken mistede otte mennesker livet og 16 blev kvæstet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Akutlæge Søren Mikkelsen var overrasket over, at passagererne på ulykkestoget 2. januar var rolige og fattede.

Akutlæge Søren Mikkelsen var indsatsleder og den første læge, der 2. januar gennemgik ulykkestoget på Storebæltsbroen.

Ulykken kostede otte mennesker livet og til TV 2 fortæller Søren Mikkelsen, at det tog tid og var svært at komme frem til de kvæstede passagerer.

De havde skader som brækkede arme, læsioner på ben og knæ, glasskår i ansigtet og øjenskader, fortæller han.

Men turen frem til det ulykkesramte IC4-tog tog tid blandt andet fordi motorvejen var blokeret og fordi køreledningerne skulle jordes, så der ikke var fare for at få stød, når man bevægede sig rundt i toget.

Søren Mikkelsens første opgave på ulykkesstedet var at få at overblik over de kvæstede. Han skulle tælle dem og lade være at fokusere på den enkelte i første omgang.

- Hvis først man begynder at fokusere på den allerførste patient, man ser, så risikerer man, at der er nogen, der ligger nede i toget eller andre steder ved ulykken, som ikke får den behandling, de skal have, siger Søren Mikkelsen til tv-stationen.

Søren Mikkelsen vurderer, at man havde overblik over alle kvæstede 30-35 minutter efter, han var ankommet, og 20 minutter efter han var kommet ombord på toget.

Han fik blandt andet hjælp af Palle Bøgelund Petterson. Den 51-årige passager og familiefar fra Nyborg løste opgaven med at få et overblik over de tilskadekomne i togets anden del. Her var dørene låst, så Søren Mikkelsen ikke selv kunne komme ind i toget.

Læs om Palle Bøgelund Pettersons indsats her

Klokken 10.40 - tre og en halv time efter den første alarm gik - kørte lægerne retur til Odense Universitetshospital, skriver TV 2.

Søren Mikkelsen fortæller, at han var overrasket over, at passagererne på ulykkestoget var rolige og fattede.

- Vi forventer jo altid, at folk råber og skriger. Når vi laver øvelser, instruerer vi figuranterne i at hive os i buksebenene og råbe og insistere på behandling, fordi det er sådan, vi tror, de reagerer. Det gør de ikke. Formentlig fordi, de er rystede, vurderer Søren Mikkelsen.

Ramt af lastbiltrailer

Der var 131 passagerer og tre DSB-ansatte om bord på ulykketoget, som på vej mod Sjælland på lavbroen blev ramt af dele fra et modkørende godstog fra Deutsche Bahn Cargo.

Det vurderes, at en lastbilanhænger faldt af godstoget og at IC4-toget blev ramt af anhængeren.

Ved ulykken mistede otte mennesker livet og 16 blev kvæstet. Ingen DSB-ansatte kom noget til.