Første kamp er altafgørende
De danske håndboldkvinder tager hul på EM torsdag aften mod Frankrig. Første kamp bliver særdeles afgørende for resten af turneringen.

Første opgave er den vigtigste, da den udstikker kursen for resten af turneringen. Og Danmarks åbningskamp mod Frankrig ved kvinde-EM i Sverige bliver samtidig den allersværeste i gruppespillet. Det er i hvert fald opfattelsen på det danske håndboldlandshold.

Derfor er det i flere henseender utrolig vigtigt, at træner Brian Lyngholms unge mandskab kommer godt fra start i Baltiska Hallen i Malmø torsdag aften.

»Den er meget, meget, meget vigtig. Både fordi jeg mener, at Frankrig er den bedste modstander i gruppen, og fordi det er en åbningskamp, og de er altid vigtige,« siger playmakeren fra FCK Håndbold, Mette Sjøberg.

Lørdag og søndag venter Holland og Spanien, inden det forhåbentlig går løs i mellemrunden.

Danmark er ikke blandt favoritterne til at vinde EM-guldet, men favoritværdigheden i åbningskampen hviler på Brian Lyngholms piger. Det giver han dog ikke så meget for.

»Det er en utrolig hård åbningskamp, der bliver den sværeste i gruppen,« siger landstræneren, som spår en målfattig affære.

Han har dog recepten klar til at hente to åbningspoint, der senere kan gøre livet lettere i mellemrunden.

»Vores defensiv skal stå stærkt, og så skal vi undgå at blive lokket i fælder, hvor de erobrer bolden og laver kontra. De spiller nemlig meget varieret i forsvaret, og det betyder, at man hele tiden får brudt sin rytme i angrebsspillet,« siger Brian Lyngholm.

I den danske defensiv er det op til Viborgs Rikke Skov og Lene Lund Nielsen samt Slagelses Kamilla Kristensen at dæmme op for franskmændene. Offensivt sætter Lyngholm sin lid til den meget formstærke fløjspiller Henriette Mikkelsen og til rutinerede Katrine Fruelund.

Men det er det stærke danske kollektiv frem for enkelte profiler, som skal bære det tungeste læs.

»Jeg har jo ikke en spiller at samme type som Anja Andersen. Vi har Mikkelsen, der kontramæssigt er helt outstanding, og Fruelund, som har nerverne, men resten er kollektivet,« siger han.

Den tidligere landstræner Jan Pytlick udtalte for nyligt, at han ville være skuffet, hvis ikke Mette Sjøberg, der er suveræn topscorer i den danske liga med 94 scoringer i 11 kampe, træder i karakter i landsholdstrøjen ved denne turnering.

Det tager den 24-årige FCK?er dog afslappet, for hendes rolle på landsholdet bliver aldrig den samme på landsholdet som i klubben, mener hun.

»Jeg vil gøre alt for at slå til, men det er ikke op til mig at score alle målene. På landsholdet er ansvaret fordelt på flere spillere, og min rolle er mere at styre spillet og få det til at flyde,« siger hun.