Første burkabøder givet i Frankrig
I Frankrig oplever flere kvinder, at de bliver overfaldet, hvis de går på gaden i burka. Siden april har det været forbud, og nu har de to første fået en bødestraf. Foto: Colourbox
To kvinder har fået store bøder, fordi de i maj brød Frankrigs burkaforbud. Begge kvinder appellerer.

Siden Frankrig i april indførte burkaforbud, er 91 kvinder blevet stoppet af politiet for at have brudt forbuddet.

I dag fik to kvinder deres straffe på henholdsvis 120 og 80 euro, skriver BBC. Det svarer til knap 900 og knap 600 kroner.

Bøden glæder en af kvinderne, den 32-årige Hind Ahmas, der er mor til tre. Straffen giver hende nemlig mulighed for at udfordre den lovgivning, som hun mener er helt urimelig.

"Jeg er nødt til at få en bødestraf, så jeg kan tage sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det er afgørende, at der er en sanktion," siger hun til BBC.

Det er ikke kun politiet, der straffer de kvinder, der vælger at bryde forbuddet. Muslimske grupper i Frankrig fortæller, at flere og flere burkaklædte kvinder oplever verbale og fysiske overfald, når de går på gaden.

Det er ifølge The Guardian udtryk for, at flere franskmænd vælger at tage håndhævningen af loven i egen hånd.

Flere muslimske kvinder i Frankrig fortæller, at de er blevet nægtet adgang i busser, blevet smidt ud af tog, eller er blevet ignoreret af ekspedienter i supermarkeder.

Ifølge Hind Ahmas er loven et overgreb mod kvindernes frihed.

"En politiker, der er for forbuddet sagde, at en niqab er et 'omvandrende fængsel'. Ja, det er lige præcis det, vi er endt i med denne lov," siger hun til The Guardian.

Begge kvinder har anket deres bødestraffe.

Kilder: BBC og The Guardian