Ifølge tallene, så steg fødevarepriserne globalt med svimlende 39.7% – største stigning siden oktober 2010. Det betyder naturligvis ikke, at det er blevet 40% dyrere at handle i år end sidste år, da priserne udjævnes ved indbyrdes konkurrence, produktions-tiltag og at nogle varer på den anden side er blevet lidt billigere generelt. Så du kan stadig få to flasker olivenolie på tilbud til 100,- kr. ligesom du kunne sidste år, men generelt er priserne steget.
Eksempelvis ligger en pakke økologisk smør på 200 gram på et gennemsnitspris på 24,95 kr. herhjemme (undtaget faste lave priser eller tilbud), og det er ca. fem kroner dyrere end samme prisindeks i 2019.
Desværre fordeler den globale prisstigning sig også skævt. I rige lande som vores eget er efterspørgslen høj og derfor et mere attraktivt marked for alle verdens fødevareproducenter, så konkurrencen dem imellem får vores priser herhjemme til ikke at stige så meget som i de fattige lande.
De gode nyheder er, at produktionen af korn spås at blive rekordstor – så havregryn, cornflakes og brødpriser skulle falde i den kommende tid - globalt.