Fodboldhold samler splittet Irak
Fredag eftermiddag lægger irakerne deres stridigheder til side for en tid: Iraks fodboldlandshold er i finalen mod Qatar og både sunnier, shiamuslimer og kurdere står sammen om holdet.

Onsdag aften genlød Bagdads gader af geværskud. Det er ikke en usædvanlig lyd på de kanter, men anledningen var mere glædelig end sædvanlig: Irakiske fodboldfans strømmede ud på gader og stræder og skød deres glæde ud over, at Irak havde besejret Sydkorea med 1-0 i semifinalen ved Asian Games.

Et splittet irakisk folk har endelig fået noget at være fælles om.

Ujævne baner
Det irakiske landshold har ellers langt fra optimale betingelser for succes på banen.

Holdet træner på ujævne baner, og sikkerheden er ikke altid i top. Træneren Yahya Manhel sidder i et varmt sæde; han har set tre af sine forgængere forlade posten på grund af dødstrusler. Men holdet fortsætter på trods af skel og forhindringer til glæde for fans hjemme i Irak.

»Disse sejre giver os en dybfølt følelse af stolthed og sammenhold. Jeg håber, vi vinder turneringen, for vi fortjener så mange lykkelige øjeblikke, som vi kan få. Holdet er en torn i øjet på de terrorister, der vil ødelægge vores land,« siger Ayad al-Saadi, en inkarneret fodboldfan til Reuters.

En anden fodboldfan, 34-årige Ahmed Hasan fra Kirkuk, mener, at de irakiske ledere kunne lære noget af fodboldlandsholdet.

»Jeg ville ønske, at den irakiske regering kunne spille på den politiske scene som heltene fra vores fodboldhold gør det på fodboldbanen,« siger han til Reuters.

Til alle irakere
Før sidste kamp er holdet dog blevet alvorligt handicappet, fordi stjerneangriberen Yunis Mahmoud har karantæne efter et gult kort, han fik for at trække tiden ud i semifinalen, men den irakiske målmand Muhammad Khadum lover at holdet vil kæmpe til det sidste.

»Vi vil gøre vores bedste for at vinde guldet, og vi tilegner det til alle irakere«, sagde han til BBC efter den overraskende sejr i semifinalen.

Fredag eftermiddag klokken 16 dansk tid spiller Iraks landhold finale mod Qatar i Asian Games. Til dagligt er de sunnier, shiamuslimer, kurdere og kristne ? når dommeren fløjter op til finalen, er de alle irakere, der står sammen om deres landshold.