Fodbold som det var engang
Rigmanden Malcolm Glazers overtagelse af Manchester United har fået ellers trofaste fans til at vende klubben ryggen og søge fodboldlykken i landets 10. bedste række, hvor fodbold er vigtigere end penge.

Da den amerikanske rigmand Malcolm Glazer overtog den traditionsrige klub Manchester United svarede mange fans af klubben igen ved at brænde deres sæsonkort.

Efter i årevis at have støttet deres elskede klub ville de ikke se på, at en amerikaner tog over. Protesterne lød på, at klubben solgte sin sjæl til en amerikaner, som ikke havde forstand på fodbold i den europæiske version. Han vil bare tjene penge, lød det.

Ejet af medlemmerne

En gruppe af de mest dedikerede fans besluttede sig for at starte en ny klub op fra bunden, og 5. juni 2005 blev klubben F.C. United of Manchester til.

Klubben er formet efter samme princip som Barcelona: Medlemmerne ejer klubben, og indmeldelsesgebyret er på blot et engelsk pund – eller mere.

Allerede før klubbens første kamp havde 4.000 medlemmer spyttet over en million kroner i klubkassen. Penge, der blandt andet gik til at hyre en manager, hvis første opgave var at finde en egnet spillertrup ud af de omkring 900 håbefulde spillere, der havde søgt om lov til at prøvetræne for den nye klub, som skulle spille i 2.division i ?North West Counties Football League’ – 10. bedste række i England.

Klubben fik lov at henlægge sine hjemmekampe til Gigg Lane, som er Burys stadion.

Ellevilde fans

F.C. Uniteds allerførste kamp var en træningskamp på udebane mod Leigh RMI 16. juli 2005. Kampen endte 0-0 og blev overværet af 2.500 ellevilde tilskuere, som efter kampen stormede banen og tiljublede holdet.

Holdets træner Karl Marginson var også glad:

»Her har vi et alternativ til det, som Manchester United er blevet til. Det her er fodbold klokken tre om lørdagen, som det var engang,« fortalte han til det tyske fodboldmagasin ’11 Freunde,’ som fulgte klubbens tilblivelse.

I løbet af holdets første sæson fik holdets fans masser at juble over. F.C. United of Manchester cruisede gennem rækken og rykkede sikkert op i niendebedste række. Dér ligger holdet i denne sæson, men også det ser ud til at blive midlertidigt. Halvvejs i sæsonen ligger klubben nummer to, med fem point op til holdet på førstepladsen, men F.C. United har spillet fire kampe færre.

Non-profit

Det er ikke til at sige, hvor højt den nye klub kan nå på det sportslige plan, men i klubbens vedtægter er der klare grænser for, hvor langt klubben kan – og vil – nå udenfor banen. Punkt seks og syv i vedtægterne husker medlemmerne på, hvorfor de startede klubben i første omgang. »Bestyrelsen vil stræbe efter at undgå direkte kommercialisering,« og »klubben vil forblive en non-profit-organisation.«

Som Chris Porter, en af klubbens mange fans, siger til The Guardian:

»Det handler om sjæl. Det er hele oplevelsen ved en kampdag. At stå med dine venner, at synge sange, grine og bare hygge sig, som man gjorde på Old Trafford, før man blev til en kunde i stedet for en fan.«