FOA og kristelige sikrede sosu'er omsorgsdage: "Det er lidt specielt"
"Det er da selvfølgelig lidt specielt, at det er KA Pleje. Men i princippet er det jo en arbejdsgiverforening som alle andre," peger ekspert på, om det er særligt at indgå aftale med de kristelige. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix/Arkiv
Fagforbundet FOA og KA Pleje har indgået aftale om, at alle medarbejdere får tre årlige fridage. Det kan være en rekrutteringsstrategi fra arbejdsgivers side af, og en strategi for at få samme aftale med andre fra FOA, peger ekspert på.

Det er ikke breaking news, at FOA og Kristelige har indgået overenskomst, mener ekspert på forskningscenter for arbejdsmarked- og organisationsstuder ved Københavns Universitet Christian Lyhne Ibsen.

Men det er et gennembrud at få rettigheder med tre fridage til alle, peger han på. 

- Det er et gennembrud i og med, at man får nogle rettigheder til ekstra fridage, som de andre ikke har. Og det vil man så kunne bruge næste gang overfor andre arbejdsgivere på KL-området, siger Christian Lyhne Ibsen. 

Kommentaren kommer, efter fagforbundet FOA og KA Pleje, der er søsterorganisation til Kristelig Arbejdsgiverforening, har indgået en overenskomst, der sikrer tre omsorgsdage til alle sosu-folk. Ikke kun til dem, der har børn.

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, betragter aftalen, der omfatter godt 1.000 ansatte i den private ældrepleje, som et gennembrud, har han tidligere meddelt til Avisen.dk

Men ifølge Christian Lyhne Ibsen er det klassisk fagforeningsstrategi, når mindre overenskomstområder får lov at løbe forrest på et område for så at kunne brede det ud til større områder efterfølgende.

- Det er ikke unormalt, at mindre overenskomstområder stikker lidt af i den ene eller anden retning i forhold til andre. Og det behøver ikke nødvendigvis at betyde, at de større overenskomstområder følger trop. Men det er en mulighed og noget, som FOA vil prøve at gennemføre, siger han. 

Bedste vilkår til lønmodtagere

Men ifølge Christian Lyhne Ibsen gælder det for FOA at få de bedste vilkår for lønmodtagerne, uanset hvem arbejdsgiveren er.

- Det er da selvfølgelig lidt specielt, at det er KA Pleje. Men i princippet er det jo en arbejdsgiverforening som alle andre. Men for FOA handler det i sidste ende om at få bedst mulige vilkår for lønmodtagere - uanset hvem de står overfor, siger han.

Og så kan der være særlige overvejelser fra arbejdsgivers side, når man vælger at bevillige tre omsorgsdage til samtlige medarbejdere. 

- For KA Pleje bliver deres medlemmer pludseligt mere attraktive for lønmodtagerne i forhold til andre arbejdsgivere i hjemmeplejen. Der kan ligge en rekrutteringsstrategi til grund for at gå med til den overenskomst for KA Pleje, siger Christian Lyhne Ibsen.