FOA-formand klar til ny post: Topforhandler for 564.000 kommunalt ansatte
- Vi mestrede, trods uenigheder undervejs, at finde ud af at stå sammen, siger Mona Striib om forårets overenskomstforhandlinger. Nu melder hun sig klar til at stå i spidsen for alle kommunalt ansatte ved de næste forhandlinger. Foto: Uffe Weng / Ritzau Scanpix
FOA-formand, Mona Striib, er klar til at indtage den magtfulde post som topforhandler for samtlige 564.000 kommunalt ansatte.

Fagforbundet FOA's nye formand, Mona Striib, er klar til at indtage endnu en toppost. Hun melder sig som kandidat til den magtfulde post som topforhandler for samtlige 564.000 kommunalt ansatte.

Posten som formand for Forhandlingsfællesskabet bliver ledig til december, når den hidtidige frontfigur, lærerformanden Anders Bondo Christensen, går af.

- Jeg har officielt meddelt, at jeg stiller op, siger Mona Striib til Avisen.dk.

Formanden for Forhandlingsfælleskabet er den helt centrale figur, når de kommunalt ansattes overenskomstforhandlinger skal på plads. Der er nu lagt op til, at Mona Striib skal forene sosu'er, pædagoger, lærere, socialrådgivere, akademikere, håndværkere, parkfolk og de øvrige kommunalt ansattes interesser ved forhandlingsbordet. 

- Overenskomstforhandlingerne i foråret viste, at vi vil noget sammen som forhandlingsfællesskab, og det passer rigtig godt til den måde, jeg gerne vil arbejde på. Vi mestrede, trods uenigheder undervejs, at finde ud af at stå sammen, siger Mona Striib. 

Ved forårets dramatiske overenkomstforhandlinger indgik samtlige offentligt ansatte en historisk musketeréd om at stå sammen om lønkrav, en ny arbejdstidsaftale for lærerne og om retten til betalt spisepause. Forhandlingerne trak så meget ud, at Danmark var tæt på en lammende storkonflikt.

Hvad står tilbage for dig som læren af forårets dramatiske forløb?

- Læren af forløbet er, at vi måske langt tidligere, end vi ellers har tradition for, skal tage fat på nogle af de vanskelige diskussioner og clash, der er mellem os. Der er forskelligt fokus, alt efter hvilke medlemsgrupper man repræsenterer. Det skal vi have en tidligere  dialog om og forsøge at forstå hinandens bevæggrunde, så vi kan nærme os en fælles kerne at fokusere på, siger Mona Striib.

I foråret var lønmodtagernes topforhandlere blandt andet uenige om indholdet i en aftale om retten til den betalte spisepause, som akademikerne krævede en mere håndfast garanti for end de øvrige grupper.

Mona Striib lægger også op til en tidligere dialog med arbejdsgiverne om de kommende forhandlinger. Allerede i år, siger hun.

- Vi skal tættere på de uenigheder, vi ved, at der er. Vi skal have nogle knaster væk, så vi forhåbentlig får et mere fornuftigt forhandlingsforløb næste gang.

Du synes ikke, at det var fornuftigt i foråret?

- Nej, det var vel første gang i historien, at vi endte i Forligsinstitutionen uden så meget som at være i nærheden af en ramme nedfældet på skrift. Vi stod på fuldstændig bar bund. Det er ganske usædvanligt og ganske ufornuftigt, erklærer Mona Striib. 

I foråret signalerede både politikere og topforhandlere, at der kunne være behov for at justere forhandlingssystemet. Mona Striib er klar til at 'genkigge' forhandlingsmodellen sammen med arbejdsgiverne, men hun lægger ikke op til markante ændringer.

- Det blev noget langstrakt i Forligsinstitutionen, men dybest set må vi sige, at forhandlingsmodellen virkede. Måske kan der være behov for småjusteringer. For eksempel ville det være udmærket at få en beslutning ind om, at de penge, som kommunerne kan spare ved en lockout af medarbejderne, skal blive på velfærdsområdet. Ellers er det et ulige forhold mellem parterne, hvis vi varsler strejke for 10 procent af medarbejderne og bliver mødt at en omfattende lockout, siger Mona Striib. 

Valget til formand for Forhandlingsfællesskabet finder sted den 17. december.